Te caut din toata inima...

17 martie 2013

Al patrulea adevar: Avem nevoie de un mijlocitor pe langa Mijlocitorul insusi care este Cristos



Al patrulea adevar.

Este mult mai bine- dand astfel dovada de si mai multa umilinta - sa nu ne  apropiem de unii singuri de Dumnezeu , ci sa apelam la un mijlocitor.
Fondul nostru fiind atat de corupt , dupa cum am aratat deja, 
daca ne bazam doar pe faptele, talentele si pregatirile noastre pentru a ajunge la Dumnezeu si a-i fi pe plac , este sigur ca toate faptele noastre , oricat de virtuaose ar fi, vor fi patate sau nu vor cantari prea mult in fata lui Dumnezeu , pentru a-l indupleca sa se uneasca cu noi si sa ne asculte.

Caci nu  fara motiv ne-a dat mijlocitori pe langa Maiestatea Sa : el a cunoscut nevrednicia si incapacitatea noastra, a avut mila de noi si , pentru a ne oferi acces la indurarile sale, ne-a daruit mijlocitori puternici  pe langa maretia sa; astfel incat, neglijand acesti mediatori si apropiindu-ne direct de sfintenia lui, ar insemna sa dam dovada de lipsa de respect fata de un Dumnezeu atat de inalt si de sfant ; ar insemnasa tinem mult mai putin seama de acest Rege al regilor decat de un rege sau un print de pe acest pamant, de care cu siguranta n-am vrea sa ne apropiem fara ajutorul vreunui prieten care sa ii vorbeasca in numele nostru.

Domnul nostru Isus Cristos este avocatul si mijlocitorul rascumpararii noastre pe langa Dumnezeu Tatal; prin el trebuie sa ne rugam impreuna cu toata Biserica triumfatoare si luptatoare si luptatoare; prin el avem acces la Maiestatea sa si nu trebuie sa aparem niciodata in fata lui decat sprijiniti si imbracati in meritele lui Isus, asa cum micul Iacob s-a prezentat imbracat in piei de ied in fata tatalui sau , Isaac, pentru a primi binecuvantarea sa.

Dar oare sa nu avem deloc nevoie de un alt mijlocitor pe langa Mijlocitorul insusi? Este oare atat de perfecta puritatea noastra, incat sa se uneasca in mod direct cu el si prin noi insine? Nu este el Dumnezeu, egal in toate cu Tatal si, ca urmare , sfantul sfintilor , la fel de vrednic de  respect ca si Tatal sau? Si chiar daca , dintr-o iubire nemarginita, el s-a facut sustinatorul si mijlocitorul nostru la Dumnezeu Tatal sau, pentru a-l imbuna si a-i plati ceea ce ii datoram noi , oare este normal sa avem mai putin respect si mai putina teama fata de maiestatea si sfintenia sa?

Sa spunem deci cu curaj - impreuna cu sfantul Bernard- ca avem nevoie de un mijlocitor pe langa Mijlocitorul insusi si ca cea mai in masura sa ne faca acest serviciu de caritate este Maria , dumnezeiasca sa Mama; prin ea a venit Isus Cristos la noi , prin ea trebuie sa mergem si noi la el.Daca ne temem  sa mergem direct la Isus Cristos , fie  datorita maretiei sale infinite, fie din cauza micimii noastre sau a pacatelor noastre, sa imploram cu indrazneala ajutorul si mijlocirea Mariei, Mama noastra : ea este buna, este tandra; nimic in ea prea stralucitor; vazand-o pe ea, vedem propria noastra natura.

Ea nu este soarele, care cu razele sale stralucitoare , ne-ar putea orbi slabiciunea; in schimb, este frumoasa si blanda ca luna ( cf.Ct6,9), care primeste lumina soarelui si o domoleste spre a ne-o face suportabila.Ea este atat de plina de dragoste, incat nu respinge pe nimeni dintre cei care apeleaza la mijlocirea ei, oricat de pacatosi ar fi ; caci , dupa cum spun sfintii, de cand este lumea lume, nu s-a auzit vreodata sa se spuna ca cineva ar fi alergat la sfanta Fecioara cu incredere si perseverenta sa fi fost respins.Ea este atat de puternica , incat niciodata n-a refuzata in cererile ei; este destul sa apara in fata Fiului ei, ca sa-l roage ceva: el o primeste indata si-i daruieste ceea ce-i cere ; este invins intotdeauna cu iubire de sanul , de rugile si staruintele Maicii sale preasfinte.

Tot ce am spus este luat din sfantul Bernard si sfantul Bonaventura; astfel ca, dupa ei , avem trei trepte de urcat spre a ajunge la Dumnezeu: prima este Maria, treapta cea mai apropiata de noi si cea mai potrivita capacitatii noastre; a doua este Isus Cristos, iar a treia este Dumnezeu Tatal.
Pentru a ajunge la Isus , trebuie mers mai intai la Maria, mijlocitoarea noastra de interventie; ca sa mergi la Tatal vesnic, trebuie sa mergi la Isus , mijlocitorul nostru de mantuire.

Or, prin devotiunea pe care o voi prezenta in cele ce urmeaza , se pastreaza perfect aceasta ordine.

va urma...

sursa : "Sf.Ludovic Maria Grignion de Montfort "Tratat despre adevarata evlavie catre Sfanta Fecioara Maria"

Aceasta formidabila carte o puteti comanda de aici:
 
 
 
Cu blandul Isus sa va binecuvanteze Fecioara de Sus!
 

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...