Te caut din toata inima...

18 martie 2013

Sute de mii de oameni au luat parte la primul „Angelus” al Sfântului Părinte Francisc: îndurarea lui Dumnezeu schimbă omenireaRV 17 mar 2013. O mulţime imensă de oameni, 300 de mii potrivit Primăriei Romei, au venit la primul „Angelus” al Sfântului Părinte Francisc. 


 Piaţa San Pietro, plină până la refuz, dar la fel arătau şi Via della Conciliazione şi străzile adiacente. Pornind de la Evanghelia proclamată în a V-a Duminică de Post în calendarul roman, Papa a vorbit despre misterul îndurării nemărginite a lui Dumnezeu.

Bucuria şi afecţiunea a sute de mii de pelerini şi turişti l-au întâmpinat duminică pe Sfântul Părinte Francisc. Credincioşii s-au revărsat încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Sf. Petru. În ciuda vremii neplăcute mulţi au venit cu întreaga familie, purtând copiii pe umeri. Papa Francisc a subliniat la „Angelus” bucuria de a se întâlni unii cu alţii în zi de duminică, ziua Domnului, într-o piaţă care „graţie mass-media, are dimensiunile lumii”.

Vorbind despre Evanghelia femeii adultere, pe care Isus, în faţa cărturarilor şi fariseilor, o salvează de la condamnarea sigură la moarte, Papa a spus:
 
 „Este impresionantă atitudinea lui Isus: nu auzim cuvinte de dispreţ, nu auzim cuvinte de condamnare, ci numai cuvinte de iubire, de îndurare, care îndeamnă la convertire. «Nici eu nu te condamn, mergi şi, de acum înainte, nu mai păcătui!». Fraţi şi surori, chipul lui Dumnezeu este cel al unui părinte îndurător, care are mereu răbdare. V-aţi gândit la răbdarea lui Dumnezeu, răbdarea pe care el o are cu fiecare dintre noi? Astfel este milostivirea lui, are întotdeauna răbdare!”

 Dumnezeu ne înţelege şi ne aşteaptă, dar ne revine fiecăruia „să ne întoarcem la el cu o inimă căită”.  Apoi, Papa a adăugat: „În aceste zile am reuşit să citesc o carte despre îndurare scrisă de un cardinal, cardinalul Walter Kasper, un bun teolog. Şi mi-a fost de mult folos această carte, dar să nu credeţi că fac publicitate la cărţile cardinalilor mei... Dar mi-a prins bine, foarte bine… Card. Kasper spunea că a simţi îndurare, acest cuvânt schimbă toate. Este cel mai bun lucru pe care noi îl putem simţi: schimbă lumea. Un pic de îndurare face lumea mai puţin rece şi mai dreaptă”.


 


 „Trebuie să înţelegem bine îndurarea lui Dumnezeu”, a continuat Papa, care a povestit un episod care i s-a întâmplat după o Sf. Liturghie, la Buenos Aires în 1992, la scurt timp după ce a fost numit episcop. „A venit la mine o femeie în vârstă, smerită, foarte modestă, avea peste 80 de ani. Când am văzut-o, am întrebat-o: «Bunică – pentru că la noi aşa se spune celor bătrâni, bunică – vreţi să vă spovediţi?» «Da», mi-a răspuns. «Dar dacă nu aveţi păcate…» Şi ea mi-a răspuns: «Toţi avem păcate». «Dar, am reluat, Domnul nu le iartă pe toate?» «Domnul pe toate le iartă», mi-a răspuns foarte sigură. «Dar de unde ştiţi aceasta, doamnă?» «Dacă Domnul nu le-ar ierta pe toate, lumea nu ar exista». Mie îmi venea să o întreb: «Spuneţi-mi, doamnă, aţi făcut studii la (universitatea) Gregoriana?», pentru că aceasta este înţelepciunea pe care o dă Duhul Sfânt: înţelepciunea lăuntrică faţă de îndurarea lui Dumnezeu”.

Papa Francisc a oferit tuturor acest mandat: 

„Dumnezeu nu oboseşte niciodată să ierte. Noi suntem cei care, uneori, obosim să-i cerem iertare. Să nu obosim niciodată, să nu obosim niciodată! El este Tatăl iubitor care iartă întotdeauna, cu o inimă plină de îndurare faţă de noi toţi. Dar şi noi să învăţăm să fim îndurători faţă de toţi”.

La terminarea rugăciunii „Angelus”, Papa Francisc a cerut credincioşilor să se roage pentru el, amintind că luându-şi numele patronului ceresc al Italiei, Sf. Francisc din Assisi, vrea să întărească legătura spirituală cu această ţară, de unde se trage şi familia sa:
 „Dar Isus ne-a chemat să facem parte dintr-o nouă familie, Biserica sa, din această familie a lui Dumnezeu mergând împreună pe calea Evangheliei. Domnul să vă binecuvânteze şi Sfânta Fecioara Maria să vă ocrotească. O duminică plăcută şi… poftă bună!”Dumnezeu sa va binecuvanteze cu nesfarsitele comori ale iubirii si milostivirii Sale!

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...