Te caut din toata inima...

21 iunie 2013

Duhul Sfant striga in inima noastra .Cum trebuie invocat Duhul Sfant.


Duhul Sfant stie care sunt cererile oportune si placute lui Cristos si Tatalui.Numai Lui i se cuvine sa conduca ruga noastra, sa-i decida durata si momentul oportun si sa ne indemne la rugaciune.

Este El cel ce ne inspira cuvintele si ne revarsa in inima ardoarea spirituala si zelul.El e cel ce ne patrunde de intristare si ne face sa ne rugam cu lacrimi, cu inima infranta , ca si cand ar fi El insusi cel ce are nevoie de mila Tatalui si de mijlocirea lui Cristos.
El striga in inima catre Tatal si catre Cristos cu "suspine negraite" ( Rm 8,26), adica cu suspine puternice si sincere, pe care omul nu le poate exprima in cuvinte, deoarece depasesc inteligenta prin fervoarea, prin profunzimea si autenticitatea lor.
A te incredinta Duhului Sfant inseamna prin urmare a te ruga neincetat, fara a obosi, caci el iti da forta sa perseverezi cu inflacarare in rugaciune - in picioare , in genunchi sau prosternat - fara a te satura vreodata.

Duhul  Sfant cunoaste nevoile spirituale ale omului si care sunt posibilitatile sale materiale in ce priveste timpul.De aceea, omului evlavios si cu frica lui Dumnezeu , El ii acorda plinatatea rugaciunii si timpul pentru ea , astfel incat sufletul sau sa fie pe deplin saturat , fara ca pentru aceasta diversele sale sarcini sau responsabilitati sa aiba de suferit.
In cel mai scurt timp, El ii acorda harurile cele mai bogate si mai pretioase si il face sa termine ruga la momentul potrivit.

Daca , in schimb, rugaciunea nu e condusa de Duhul Sfant , atunci omul se ridica de la rugaciune fara a fi consolat, fara a avea pacea interioara sau bucuria inimii, ca si cand ruga sa nu ar fi ajuns la urechile lui Dumnezeu.


Cum trebuie invocat Duhul Sfant 

Duhul Sfant este de o simplitate extrema.Oricat de putin e invocat, El raspunde imediat la chemarea omului , daca e facuta cu inima sincera , plina de credinta si simplitate.Este suficient sa fie invitat pur si simplu sa vina - cum am face-o cu un copil simplu si inocent - pentru ca El sa asculte si sa raspunda.In rugaciunea Orei a treia, Biserica  ne invata sa-L invocam cu aceste cuvinte: 

"Binevoieste a veni si a te salaslui intru noi".

"Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhule al  Adevărului, Care pretutindenea eşti Tu care umpli Universul,, Tezaur al  bunătăţilor şi Izvor al vietii, binevoieste a veni si a te salaslui  întru noi,şi ne curăţeşte pe noi de toată întinarea, şi mântuieşte, Preabunule, sufletele noastre. Amin."

Duhul Sfant vine in inima plina de o credinta simple si increzatoare in indurarea lui Dumnezeu.

Venirea Duhului nu este insotita de nici o senzatie materiala.El nu se odihneste in mijlocul strigatelor sau al dezordinii si nici intr-o inima dura , nedreapta , plina de infumurare. De asemenea nu isi gaseste odihna in "omul lumesc", adica in cel lipit de lucrurile acestei lumi ( cf. Iac 4,4; In 2,15 ), atras de frumusetea trecatoare sau dornic de gloria acestei lumi.

Duhul Sfant iubeste si incurajeaza ruga saracului recunoscator fata de Dumnezeu, precum si pe cea a bogatului prieten cu saracii: El e Mangaietorul celor inferiori si oprimati, precum si al celor superiori dar induratori, Lumina celor intristati si viata celor ce se consuma in slujba evangheliei si din iubire pentru cei mici si umili.

De aceea , oricine doreste sa se roage , trebuie inainte de toate sa invete sa ii fie pe plac Duhului Sfant, evitand tot ceea ce poate contraria  gingasia, sfintenia si caritatea Lui. Altfel , ruga sa va fi privata de unica putere in masura sa o inalte si sa o prezinte lui Dumnezeu.

Daca vrei sa te rogi in prezenta lui Dumnezeu trebuie de asemenea sa ai  si deplina certitudine ca esti sustinut de Duhul Sfant: nu e oare el cel ce ne-a generat in apa Botezului? 

Trebuie deci sa-L  invocam din strafundul inimii, din nou si din nou , cerandu-I sa ne pregateasca pentru rugaciune si sa ne dea forta sa o implinim in conformitate cu dorinta Tatalui  si a Domnului Isus.    

Rugaciunea noastra, prin urmare, il priveste pe Duhul Sfant mai mult decat ne priveste pe noi care ne rugam, caci prin rugaciune se dezvolta Omul Nou , generat in noi de Duhul Sfant. Iar prin rugaciune acest om nou primeste lumina divina, recunoaste vointa lui Dumnezeu si invata sa o puna in practica cu ajutorul harului.

 sursa: cartea"Sfaturi pentru ca rugaciunea sa-ti transforme fiinta"
de Matta el Meskin



*******

Invocatie la Duhul Sfant

 Vino, Duhule Sfant, vino prin puternica mijlocire a Mariei, Mireasa ta preaiubita.

Lumineaza, te rugam, mintile noastre, inflacareaza inimile noastre si indeparteaza din ele tot ceea ce te intristeaza.
Amin.


*******
Consfintire la Duhul Sfant

O , Duhule Sfinte, Iubire care purcezi de la Tatal si de la Fiul, Izvor nesecat de har si de viata, ma consfintesc tie pe mine insumi si familia mea, trecutul meu , prezentul meu, viitorul meu, dorintele mele , alegerile mele, hotararile mele, gandurile mele, toate cate imi apartin si tot ceea ce sunt.
Pe toti aceia pe care-i intalnesc, pe care-i iubesc, si tot ceea ce vine in contact cu viata mea: sa fie binecuvantat de puterea luminii tale, de caldura ta , de pacea ta, Tu esti Domnul si de viata datatorul si in harul tau sufletul se curata.
O , Duh al Iubirii vesnice, vino in inima mea, reinnoieste-o si fa-o tot mai asemanatoare cu Inima Mariei, ca astfel eu sa pot deveni acum si pentru totdeauna tabernacolul prezentei tale Divine.
Amin.



Dumnezeu sa va binecuvanteze cu Duhul Sau Sfant si sa nu va lipseasca niciodata de Darurile si Harurile Sale!

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...