Te caut din toata inima...

06 martie 2013

Sfantul Louis Maria Grignion de Montfort - profet al ultimelor timpuri

de Fratele Efraim
   La fel ca matelotul de veghe in varful catargului, Sfantul Louis Maria Grignion de Montfort (1673-1716) a "vazut" timpurile pe care le traim noi astazi, incredibila suferinta... El a deschis o cale noua care duce in mod sigur la Isus, o minunata trecere, un secret admirabil: FECIOARA MARIA



  Viziunea profetica a lui Louis Maria
   Louis Maria este un profet, un Moise,  un imens profet de anvergura lui Osea, a lui Ilie... El calauzeste un popor pe o cale noua.
   Pe vremea acestui sfant, profetia tacuse,  nu mai existau viziuni. Si atunci s-a ridicat un suflet extraordinar. Un istoric l-a numit  "invazie mistica"  traita si recunoscuta de mari teologi. Au fost atunci in Franta multi la fel ca Marthe Robin (mistica franceza, care in fiecare saptamana, timp de 50 de ani -  intre 1931 si 1981 - a trait patimirea Lui Isus, hranindu-se doar cu Euharistia). Acestia au fost:  Agnes de Langeac, Louise de Marillac, Marie des Vallees, Margareta Sfantului Sacrament..., o inflorire a noilor comunitati religioase. Apoi, aceasta reinnoire s-a oprit.
   A avut loc retragerea misticilor si victoria rationalismului in secolul "luminilor" - mai degraba al intunericului, in care lumina inteligentei nu era decat intuneric in comparatie cu intelepciunea divina, cu lumina spiritului... Revolutia a exportat geniul rau al Frantei care a nascut gulaguri, a inchis China in dosul zidului sau... 
   Oare cati morti au fost din cauza revolutiei inteligentei contra Spiritului Sfant?
   Louis Maria Grignion de Montfort este ultimul profet al acestei treziri din secolul al XVII-lea care va inradacina adevarurile credintei. Poate ca era mai degraba matelotul de veghe al corabiei Bisericii pe valurile agitate ale unui timp in care preoti si episcopi vor fi executati, in care vor avea loc masacre ca cel de la Vendee...
   Din varful catargului el a strigat: "Pamant, pamant, atingem lumea cealalta, atingem Imparatia Cerurilor". Si spera sa vada cu ochii lui ceea ce profetise.
   Dar scrierile sale au fost ingropate pe un camp, pentru a scapa de Revolutie, iar adevarata destinatie a cuvantului acestui profet - care n-a vorbit pentru vremea sa - a fost pentru timpurile noastre: noi vom atinge tarmul celalat, indragostiti de Dumnezeu si, sper, indragostiti de omenire. 
   El a vorbit pentru timpurile din urma, caci numai acum incepe sa se faca cunoscut cuvantul lui.

   Ioan Paul II, discipol al lui Louis Maria
   Un profet anuntase o reinnoire, care se va referi la Biserica Catolica, si, apoi, o ultima reinnoire in sanul Bisericii Catolice: aceste Rusalii de iubire anuntate de Conciliu si profetite de Marthe Robin...
   Ganditi-va la acest ricoseu al istoriei: un manuscris ( manuscrisul lui Louis Maria Grignion de Montfort "Tratatul Adevaratei Devotiuni" a fost gasit in anul 1842, ascuns intr-un cufar ingropat pentru a scapa de Revolutie  - Montfort aratase imprejurarile. De la gasirea acestei lucrari, ea nu a incetat sa fie tradusa editata si reeditata - in urma cu cincizeci de ani se numarau deja 328 de editii in 24 de limbi!), deci, un manuscris ascuns, ignorat, uneori dispretuit, ne-a dat un papa! Paul II n-ar fi fost Ioan Paul II fara Grignion de Montfort. Sa-i multumim pentru papa cel mai marian din intreaga istorie, care ne-a vorbit despre Fecioara Maria in termeni mistici. Fusese profetit ca Spiritul Sfant se va revarsa peste multimi intregi. Cand am vazut noi asta? O multime de milioane de persoane, aceste milioane de tineri in jurul lui Ioan Paul II !
   Este o premiera in istoria noastra. Grignion de Montfort, impreuna cu Sfanta Tereza de Lisieux, sunt maestrul si doctorul ultimei reinnoiri din  istorie.
   Cand ma retrag pentru cate o reculegere, am intr-o mana "Istoria unui suflet"  a Micii Tereza si in cealalta "Tratatul despre Adevarata Devotiune",  al lui Montfort. In ele gasesc rezumatul, pentru astazi, a tot ceea ce a fost spus mai inainte. Si asta imi ajunge...

   Solidari cu Neprihanita Zamislire
Neprihanita Zamislire
- Fatima -
   Traind ceea ce ne invata Mica Tereza si sfantul nostru profet Montforte, putem deveni mari sfinti. Ce a vrut sa ne spuna el strigand: pamant? 
   El spunea: Eu vad o trecere! Lumea este pierduta; fortele raului sunt dezlantuite; diavolul este in plina actiune, el ucide sufletul. Louis Maria a vazut asta si a spus:  Vad o  mica trecere in mijlocul valurilor dezlantuite; mica, dar draguta. Veti fi mangaiati pe genunchii unei Mame: mangaiati si plini de Spiritul Sfant! Nu mai avem de ales! Nu mai exista decat o cale, ingusta, dar atat de dulce! A o numi Mamica, a ne abandona Ei, care este din neamul nostru. Daca pacatul originar ne-a stabilit intr-o solidaritate in pacat cu Eva, Dumnezeu va permite ca noi sa fim solidari cu Neprihanita Zamislire a Mariei, in comuniunea inimilor cu Tatal, Fiul si Spiritul Sfant.
   Daca exista o lege care ne impinge sa facem rau, prin Sfanta Fecioara incepem sa ducem o viata "mariforma": unirea noastra cu Ea ne transforma in Ea, mare Liturghie asociata Liturghiei ceresti. Ingerii canta Gloria Mariei iar Ea canta Gloria Lui Dumnezeu.
   Mica Maria era cu totul intoarsa spre Tatal, ea nu-L vedea decat pe El, nu-L iubea decat pe El, iar Tatal a invatat-o viata treimica.
   In momentul Buneivestiri, Tatal a trimis un Cuvant de Spirit Sfant care L-a conceput pe Fiul in sanul Mariei. Ea a fost atunci unita cu cele trei persoane.

   O cale suava si inmiresmata
   Trebuie sa luam in serios si sa facem ce spune Sfantul Louis Maria Grignion de Montfort: sa dam totul Mariei, totul, toate meritele, tot ceea ce este bun in noi, pentru ca Maria sa dispuna de totul pentru lumea intreaga. Sa depozitam totul la banca Sfintei Fecioare iar Ea va face ca totul sa aduca profit.
   Un singur drum: calea copilariei a Micii Tereza si calea increderii si abandonarii a Sfantului Grignion de Montfort, calea milostivirii, cale simpla, cale stramta, cale a Crucii care ne rastigneste pentru lume. Crucea este un instrument de suferinta, dar este Crucea Glorioasa; este un instrument de tortura, dar eficace, o dulceata, spune Sfantul Grignion de Montfort; deindata ce o imbratisam, ea devine un pat de iubire, asa cum vedem intr-un tablou in care Maria Il poarta pe Isus copil, tintuit pe Cruce.
   Calea copilariei este o teologie frumoasa si puternica. Sa fim copilul care, pe genunchii Mamei sale, asculta cum bate inima Ei. Este o cale suava si inmiresmata; atat de lina...
   Sa traim Liturghia impreuna cu Sfanta Fecioara, ce a purtat in sanul Sau Euharistia, Ea care a fost primul ostensoar al Cuvantului intrupat. Sa stam la picioarele Crucii, iar Cea care ne ajuta s-o traim, este Maria. In momentul elevatiei, eu vad Crucea si O aud pe Maria aratandu-mi-L pe Isus: "Acesta este Trupul Meu, acesta este Sangele Meu."
   Maria, prin Euharistie, viziteaza toate locurile vietii noastre. S-O lasam pe Maria sa viziteze fiecare clipa a vietii noastre. Timpul nostru sa-I apartina, inclusiv viata noastra profesionala, distractiile noastre,  televizorul nostru... Este cat se poate de simplu: trebuie sa marianizam intreaga noastra viata. Nu este o devotiune, este o daruire totala aceea la care ne cheama Sfantul Louis Maria Grignion de Montfort. El este un nebun de iubire pentru Sfanta Fecioara. A iubit-O si a facut-O iubita. Dar sarcina sa nu s-a incheiat! A O iubi si a O face iubita, iata cheia salvarii noastre. Aceasta cale care ne este propusa si in care nu este vorba decat despre iubire, numai despre Iubire.
   "Cand va veni oare acel timp fericit si acel secol al Mariei, in care mai multe suflete alese si obtinute de la Cel Preainalt prin Maria... vor deveni copii vii ai Mariei pentru a-L iubi si a-L glorifica pe Isus Cristos? Acest timp nu va veni decat atunci cand va fi cunoscuta si practicata devotiunea despre care vorbesc eu: Pentru ca sa vina imparatia Ta, Doamne, sa vina imparatia Mariei."  (Tratatul  Adevaratei Devotiuni - Sfantul Louis Maria Grignion de Montfort)
                             ( "Feu et Lumiere" nr.217 - "Regina Pacis" nr.247 si 38)

CONSFINTIRE LA SFANTA FECIOARA MARIA
   "Eu... (numele) pacatosul si necredinciosul, reinnoiesc si intaresc astazi in mainile Tale fagaduintele de la botez: ma lepad pentru totdeauna de satana, de trufia si faptele lui si ma consfintesc, cu totul, Lui Isus Cristos, Intelepciunea intrupata, pentru a-mi purta crucea pe urmele Lui Isus, in toate zilele vietii mele. Si pentru a-I fi mai credincios decat am fost pana acum, Te aleg pe Tine, Sfanta Maria, in fata Lui Dumnezeu, a ingerilor si a sfintilor din Cer, drept Maica si Stapana mea.
   Iti inchin si Iti consfintesc, ca rob al Tau, trupul si sufletul meu, bunurile mele sufletesti si trupesti si chiar valoarea faptelor mele bune, trecute, prezente si viitoare, lasandu-Ti intreg si deplin dreptul de a dispune de mine si de tot ceea ce este al meu, fara exceptie, dupa bunul Tau plac, spre cea mai mare slava a Lui Dumnezeu, acum si in vecii vecilor.
   Primeste Fecioara plina de Iubire,  acest dar neinsemnat al robiei mele, in cinstea si unirea cu supunerea pe care Intelepciunea Vesnica a voit sa o aiba fata de Maternitatea Ta, ca omagiu pentru stapanirea Lui Isus si a Ta asupra mea, vierme neputincios si sarman pacatos, si ca multumire pentru privilegiile cu care Sfanta Treime Te-a inzestrat.
   Te asigur, cu toata taria, ca de azi inainte vreau, ca adevarat rob al Tau, sa urmaresc cinstirea Ta, si sa Te ascult in toate.
   Maica minunata, du-ma la Fiul Tau iubit, ca rob pentru vecie, pentru ca,  rascumparandu-ma prin Tine, prin Tine sa ma primeasca.
   Maica plina de indurare, dobandeste-mi harul de a ajunge la adevarata intelepciune a Lui Dumnezeu si de a ma primi intr-acest scop printre aceia pe care-i iubesti, pe care-i povatuiesti, pe care-i conduci, pe care-i hranesti si pe care-i ocrotesti ca pe copiii si robii Tai.
   Fecioara credincioasa, fa-ma in toate privintele un desavarsit ucenic; imitator si rob al Lui Isus Cristos Fiul Tau, Intelepciunea intrupata, incat, prin mijlocirea Ta, si dupa pilda Ta, sa ajung la plinirea varstei Lui pe pamant si la slava Lui in Ceruri. Amin."

                                                 ("Stella Maris" nr.383 - "Regina Pacis" nr.247)
 
aceasta postare am preluat-o de pe acest minunat blog :
 

********
 
Cu blandul Isus sa va binecuvanteze Fecioara de Sus!

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...