Te caut din toata inima...

15 martie 2013

Predica Papei la Liturghia din Capela Sixtină: Superba !



Predica Sfântului Părinte Papa Francisc
la Liturghia celebrată cu Cardinalii
în Capela Sixtină din Vatican
joi, 14 martie 2013
 
În aceste trei lecturi văd un element comun: este mişcarea.

 În prima lectură, mişcarea este în călătorie; în a doua lectură, mişcarea este în construirea Bisericii; în a treia lectură, Evanghelia, mişcarea este în actul mărturisirii: a umbla, a construi, a mărturisi.


A umbla: “Voi, cei din casa lui Iacov, veniţi să umblăm în lumina Domnului!” Acesta este primul lucru pe care Dumnezeu i l-a spus lui Avraam: “Mergi în prezenţa Mea şi fii neprihănit”. A umbla: viaţa noastră este o călătorie şi, atunci când ne oprim, lucrurile nu merg bine. Să umblăm mereu, în prezenţa Domnului, în lumina Domnului, căutând să trăim în acea stare de neprihănire pe care Dumnezeu i-o cere lui Avraam, în promisiunea Sa.


A construi: a construi Biserica. Aici se vorbeşte despre pietre: pietrele au tărie, dar sunt pietre vii, pietre unse de Duhul Sfânt. A construi Biserica, Mireasa lui Cristos, pe acea piatră unghiulară care este însuşi Domnul. Iată o altă mişcare din vieţile noastre: a construi.

Trei, a mărturisi: putem să umblăm cât de mult dorim, putem să construim multe lucruri, dar dacă nu îl mărturisim pe Isus Cristos, lucrurile nu merg. Devenim un ONG care acordă ajutor, dar nu Biserica Mireasa lui Cristos. Când cineva nu umblă, stagnează. 

Când cineva nu construieşte pe pietre solide, ce se întâmplă? Se întâmplă ceea ce păţesc copiii pe plajă atunci când fac castele de nisip: totul se prăbuşeşte, nu are tărie. Când cineva nu îl mărturiseşte pe Isus Cristos – îmi amintesc afirmaţia lui Leon Bloy:

 “Oricine nu se roagă lui Dumnezeu, se roagă diavolului”.

 Când cineva nu îl mărturiseşte pe Isus Cristos, mărturiseşte deşertăciunea lumească a diavolului.


A umbla, a construi – a edifica, a mărturisi. Lucrurile nu stau însă chiar atât de uşor, deoarece atunci când umblăm, când construim, când mărturisim, există uneori şi zguduituri – există mişcări ce nu fac parte din drum: sunt mişcări care ne trag înapoi.


Această Evanghelie continuă cu o situaţie specială. Acelaşi Petru care l-a mărturisit pe Isus Cristos spune: “Tu eşti Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu. Te urmez, dar să nu vorbim despre Cruce. Aceasta nu are nimic de-a face cu ea. Te urmez în alte moduri, care nu includ Crucea”. 

Atunci când umblăm fără Cruce, atunci când construim fără Cruce şi atunci când mărturisim un Cristos fără Cruce, nu suntem discipoli ai Domnului. Suntem lumeşti, suntem Episcopi, preoţi, Cardinali, Papi, dar nu discipoli ai Domnului.


Îmi doresc ca noi toţi, după aceste zile de har, să avem curajul – chiar curajul – de a umbla în prezenţa Domnului, cu Crucea Domnului; de a construi Biserica pe Sângele Domnului, care a fost vărsat pe Cruce, şi să mărturisim unica slavă: Cristos Răstignit.

 În acest fel, Biserica va merge înainte. Speranţa mea pentru noi toţi este ca Duhul Sfânt, prin rugăciunea Fecioarei Maria, Maica noastră, să ne acorde acest har: de a umbla, de a construi, de a-l mărturisi pe Isus Cristos Răstignit. Aşa să fie.




Dumnezeu sa va binecuvanteze cu Spiritul Sau Sfant!

6 comentarii:

Vasile Andreica spunea...

da, scurt si la obiect. jos palaria, respect.

Anonim spunea...

Am urmarit cu interes acest blog si am ramas fara cuvite cand ati postat acele mesaje teribil de urate cu privire la noul papa.... Si-a schimbat cumva Isus și Maria parerea cu privire la noul papa ??? Sau v-ati dat sema sora ca era o inselaciune la drumul mare?
Vivat Papa!!!

mmary spunea...

Vasy , sunt de acord cu tine.

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu Spiritul Sau Sfant!

mmary spunea...

Marian , chiar am crezut in acele mesaje.Rugaciunile revelate acolo sunt foarte profunde...insa atunci cand a fost ales Papa , din cauza acelor mesaje nu m-am putut bucura, il priveam ca pe falsul Profet descris in ele si am suferit mult.

A doua zi ,insa informandu-ma despre el , despre viata pe care a dus-o, urmarind din nou clipul cu prima aparitie dupa ce a fost ales , vazand modul simplu si smerit in care invita lumea la rugaciune, m-am rugat impreuna cu el, apoi m-am rugat Spiritului Sfant si m-am simtit eliberata.In sufletul meu s-a revarsat bucuria divina iar lacrimile care ma eliberau imi sopteau ca Dumnezeu ma imbratisa.

Papa Francisc nu e deloc falsul Profet descris in acele mesaje caci acela era prezentat ca un om cu comportament "ostentativ", iar Papa nu e asa si o demonstreaza viata pe care a dus-o pana acum.

Eu am ales sa-i acord incredere si sa nu mai postez acele mesaje.Atat sfantul Francisc , cat si sfantul Anton ,sau ceilalti sfinti s-au mantuit si au ajutat la convertirea a milioane de oameni urmand Sfanta Scriptura si Biserica nu unele mesaje care de atatea ori trezesc tulburare si tristete.

Vivat Papa!

Laudat sa fie Isus si Sfanta Fecioara Maria!

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu nesfarsitele comori ale iubirii si milostivirii Sale!

Anonim spunea...

Laudat sa fie Isus si Sfanta Fecioara Maria!

Dumnezeu sa binecuvanteze cu nesfarsitele comori ale iubirii si milostivirii Sale!
Multumesc Mmary pt aceste cuvinte si ,desigur, pt postarea de mai sus!
Laudat sa fie Isus si Sfanta Fecioara Maria!
Anne

mmary spunea...

Draga Anne, iti multumesc din suflet pentru binecuvantari si pentru frumoasele cuvinte.

Cu blandul Isus sa te binecuvanteze Fecioara de Sus!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...