Te caut din toata inima...

26 ianuarie 2013

Isus Cristos este scopul ultim al tuturor devotiunilor noastre


 1. Primul adevar.Isus Cristos , Mantuitorul nostru, Dumnezeu adevarat si om adevarat, trebuie sa fie scopul ultim al tuturor celorlalte devotiuni ale noastre.

In caz contrar, ele ar fi false si inselatoare.
Isus Cristos este alfa si omega, inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor.

Dupa cum spune sfantul apostol Paul, noi nu lucram decat  ca sa facem pe orice om desavarsit in Cristos, caci numai in Isus locuieste toata plinatatea dumnezeirii, dar si toate celelalte plinatati de haruri, virtuti si desavarsiri; numai in el am fost binecuvantati cu toata binecuvantarea duhovniceasca, pentru ca el este unicul nostru invatator care trebuie sa ne invete, singurul nostru Domn de care sa depindem,unicul Cap cu care trebuie sa ramanemuniti, singurul nostru model caruia trebuie sa ne conformam,
 unicul nostru pastor care trebuie sa ne hraneasca, singura cale care sa ne calauzeasca , unicul adevar in care trebuie sa credem, singura viata care trebuie sa ne insufleteasca si singurul tot in care sa se implineasca toate cerintele noastre.

Nu ne-a fost dat alt nume sub cer, decat numele lui Isus prin care sa fim mantuiti.Dumnezeu n-a pus alta temelie a mantuirii , a desavarsirii si a gloriei noastre decat pe Isus Cristos; orice edificiu care nu este asezat pe aceasta stanca are temelia pe nisip miscator si , fara nicio indoiala, mai devreme sau mai tarziu  va cadea.

Orice credincios care nu este unit cu Isus asa cum este unita mladita  cu butucul vitei-de vie va cadea , se va  usca si nu va mai fi bun decat de aruncat in foc.Daca suntem in Isus Cristos si Isus Cristos este in noi , nu avem sa ne temem de nicio osanda ; nimic nu ne va putea face vreun rau, nici ingerii din cer , nici oamenii de pe pamant, nici diavolii din iad si nicio alta faptura, caci nimic nu ne poate desparti de iubirea lui Dumnezeu care este in Isus Cristos.Pe toate le putem face prin Isus Cristos, cu Isus Cristos, in Isus Cristos:

sa dam toata cinstea si marirea Tatalui, in unire cu Duhul Sfant, 
sa devenim desavarsiti noi insine, iar pentru aproapele nostru 
sa fim o mireasma placuta a vietii de veci
 (2 Cor 2 , 15 -16).

Asadar , daca vrem sa realizam o devotiune puternica fata de sfanta Fecioara, este pentru a o desavarsi pe cea fata de Isus Cristos si pentru a afla o cale mult mai usoara si sigura de a-l gasi pe Isus Cristos.

Daca devotiunea catre  sfanta Fecioara ne-ar indeparta de Isus Cristos, ar trebui sa o respingem ca pe o inselaciune a diavolului; dar e tocmai contrariul: asa cum am aratat deja si precum voi arata in cele ce urmeaza , aceasta devotiune nu ne este necesara decat pentru a-l gasi in mod perfect pe Isus Cristos, pentru a-l iubi cu gingasie si a-l servi cu fidelitate.

Ma indrept acum, pentru o clipa , spre tine, iubitul meu Isus, pentru a ma plange cu dragoste Maiestatii tale dumnezeiesti despre  faptul ca cea mai mare parte dintre crestini, chiar si cei mai invatati , nu cunosc legatura care exista intre tine si Maica ta cea sfanta.

Doamne, tu esti intotdeauna cu Maria si Maria este intotdeauna cu tine  si nu poate fi fara tine:altfel ar inceta sa fie ceea ce este.Prin har , ea este atat de transformata in tine, incat nu mai este  ea si nu mai traieste ea ; tu singur esti, Isuse al meu, care traiesti si domnesti in ea, cu mai multa desavarsire decat in toti ingerii si sfintii.

O , daca s-ar cunoaste gloria si iubirea pe care tu o primesti in aceasta minunata faptura, atat tu, cat si ea ati avea parte de cu totul alte simtaminte!
Ea este atat de strans unita cu tine, incat mai usor s-ar putea desparti lumina de soare sau caldura de foc; ba chiar mai usor s-ar putea desparti de tine toti ingerii si sfintii decat  dumnezeiasca Marie; pentru ca ea te iubeste cu mai multa inflacarare si te preamareste mai desavarsit decat toate celelalte creaturi ale tale la un loc.

Dupa toate acestea , preaiubitul meu Stapan, nu e oare lucru de mirare si vrednic de mila sa vezi nestiinta si intunecimea tuturor oamenilor de pe pamant fata de Maica ta preasfanta?
 Eu nu vorbesc despre cei care se inchina la idoli si despre paganii care, necunoscandu-te pe tine, nu se ingrijesc sa o cunoasca nici pe ea; nu vorbesc despre eretici si schismatici care, despartindu-se de tine si de Biserica ta sfanta, nu se preocupa sa fie devotati fata sfanta ta Maica, ci vorbesc despre crestinii catolici si chiar despre doctori ai Bisericii Catolice, care, desi s-au angajat la a-i invata pe altii adevarurile de credinta , nici pe tine nu te cunosc si nici pe Maica ta sfanta, decat cel mult in mod speculativ , sec, steril si indiferent.Acesti domni nu vorbesc decat rareori despre Maica ta cea sfanta si despre devotiune si , cinstind-o prea mult pe Maica ta sfanta, tu sa te simti lezat.
Daca acestia vad sau aud vreun evlavios al sfintei Fecioare vorbind intr-o maniera tandra, cu tarie si convingere despre devotiunea catre aceasta buna Mama, ca fiind un mijloc sigur si fara pericole, o cale neprihanita lipsita de imperfectiuni, si ca de o taina minunata pentru a te gasi si iubi pe tine in mod desavarsit, striga impotriva lui.

Ei aduc mii de argumente false pentru a-i dovedi ca nu trebuie sa se vorbeasca asa de mult despre sfanta Fecioara, ca s-ar ascunde nenumarate abuzuri in aceasta devotiune care trebuie inlaturata cu orice pret; si mai degraba sa se vorbeasca despre tine decat sa fie indemnat poporul la o devotiune catre sfanta Fecioara pe care si asa o iubeste prea mult.

Ii auzi uneori vorbind despre devotiunea catre Maica ta cea sfanta, dar nu constructiv sau pentru a-i convinge pe altii , ci ca sa distruga asa- zisele abuzuri care se fac in aceasta privinta; in acelasi timp, acesti domni sunt lipsiti de atasament si de o devotiune tandra fata de tine, Isuse, asa cum nu o au nici pe Maria; ei considera Rozariul , scapularul si celelalte devotiuni mariane ca pe niste lucruri femeiesti , potrivite pentru cei nestiutori, fara de care ne putem oricum mantui.

Iar daca le cade in mana vreun evlavios catre sfanta Fecioara care isi recita Rozariul sau care practica vreo alta devotiune fata de ea, cauta imediat sa-i schimbe judecata si inima; in locul Rozariului, il sfatuiesc sa recite cei 7 psalmi; in loc de devotiunea catre sfanta Fecioara, il indeamna la devotiunea catre Isus Cristos.

O, iubitul meu Isus, oare sa aiba acestia duhul tau?
Iti fac oare pe plac cu asemenea fapte? Poate oare sa-ti faca placere faptul ca nu dau dovada de nici cel mai mic efort pentru a-i placea mamei tale, de teama de a nu te simti tu lezat? Oare devotiunea catre Maica ta cea sfanta o impiedica pe cea cuvenita tie? Oare isi atribuie siesi  cinstirea care i se da? Se tine ea oare departe? E oare o straina care nu are nicio legatura cu tine? 

Oare dorinta de a-i placea ei, de-a o iubi, ne desparte si ne indeparteaza de iubirea ta?

Totusi, iubitul meu Invatator, cea mai mare parte a celor invatati, ca pedeapsa pentru vanitatea lor, nu sunt in stare sa indeparteze prea mult [lumea] de la devotiunea catre Maica ta cea sfnta si nici sa semene prea multa indiferenta , cu toate ca tot ceea ce spun este adevarat!

Pazeste-ma , o , Doamne, pazeste-ma de sentimentele si practicile lor si daruieste-mi macar o mica parte din sentimentele de recunostinta , stima respect si iubire pe care tu le ai catre sfanta ta Mama , ca sa te iubesc si sa te preamaresc cu atat mai mult cu cat voi incerca sa te imit si sa te urmez cat mai indeaproape!

Si ca si cum n-as fi spus nimic pana acum in cinstea Maicii tale ,  -...- da-mi , te rog , harul sa o laud cu vrednicie , in ciuda tuturor dusmanilor mei, care sunt si ai tai, si sa proclam impreuna cu sfintii: ...-"Sa nu creada cineva ca poate primi mila lui dumnezeu daca o jigneste pe Maica sa preasfanta
 ( sfantul Guillaume din Paris).


Pentru a dobandi din mila ta o adevarata devotiune catre Maica ta sfanta si pentru ca sa o inspir intregului pamant , fa-ma sa te iubesc cu ardoare; primeste pentru aceasta rugaciunea mea inflacarata pe care o fac impreuna cu sfantul Augustin si cu adevaratii tai prieteni:


"Tu esti Cristos , parintele meu cel sfant, Dumnezeul meu cel milostiv,
 regele meu maret, pastorul meu cel bun, iubitul meu cel preafrumos, painea mea cea vie, preotul meu in veci, 
calauza mea spre patria cereasca, lumina mea adevarata, mangaierea mea cea sfanta, calea mea dreapta,intelepciunea mea preastralucita,simplitatea mea pura si nepatata, pacea mea launtrica , toata siguranta mea, mostenirea mea pretioasa , mantuirea mea vesnica...



O, Isuse Cristoase, Stapane preaiubit, 

de ce am iubit si mi-am dorit tot  timpul vietii mele altceva in afara de tine,  Dumnezeul meu?  Unde eram atunci cand nu eram unit sufleteste cu tine? Macar de acum incolo, o voi, dorinte ale mele, aprindeti-va si indreptati-va catre Domnul Isus;
 alergati, destul ati intarziat pana acum;
 grabiti-va spre tinta la care nazuiti, cautati-l pe cel pe care-l cautati!

Isuse, afurisit sa fie cel care nu te iubeste si sa fie plin de amaraciune!



O, dulce Isuse, pe tine sa te iubeasca , in Tine sa se delecteze,

 pe tine sa te admire orice suflet consfintit laudei tale! Isuse Cristoase, Dumnezeul inimii mele si partea mea de mostenire, sa inceteze bataia inimii mele, pentru ca in mine sa traiesti doar tu; sa se aprinda in sufletul meu carbunele viu al iubirii tale si sa devina foc desavarsit; sa arda pe altarul inimii mele,
 sa clocoteasca in maduva oaselor mele,
 sa se consume in ascunzisurile sufletului meu,
 iar in ziua mortii mele sa fiu mistuit de tine.Amin." 

sursa : "Sf.Ludovic Maria Grignion de Montfort "Tratat despre adevarata evlavie catre Sfanta Fecioara Maria"


Cu blandul Isus sa va binecuvanteze Fecioara de Sus! 

2 comentarii:

Anonim spunea...

i-mi cer scuze pt injuriile pe care ti le-am adresat,eram foarte furioasa,a fost mai bine ca nu te-am gasit pt ca as fi intrat in pamant de rusine pt comportamentul meu,nu pot sa ma apropii de tine fara sa-mi fie jena,nu stiu ce sa-ti spun,ce sa fac in preajma ta,cand i-ti aud vocea inima mi-o ia razna,i-mi pare rau,iarta-ma.nu tu esti de vina,eu am o problema,dar nu stiu cum sa o rezolv.te voi iubi o vesnicie chiar daca ma respingi.

mmary spunea...

Draga "anonima" , judecand dupa ceea ce ai afirmat in mesajul tau cred ca te adresezi unui barbat, iar acesta nu are nici o legatura cu acest blog deoarece persoana care -l administreaza sunt eu , sunt femeie maritata cu 5 copii si ma numesc Mariana.Deci te afli intr-o eroare.

Imi pare rau daca traiesti o drama sau o iubire neimpartasita insa crede-ma ca "injuriile " nu sunt niciodata o rezolvare.

Un pas inainte , insa pentru rezolvarea problemelor ar fi , cu siguranta, analizarea obiectiva a situatiei in care te gasesti , cercetarea constiintei tale , o discutie sincera cu persoana pe care spui ca o iubesti si apoi luarea unor decizii pline de bun simt.

Pentru a putea face toate acestea cu folos cred ca e imperios necesar sa te rogi inainte Duhului SFant.Iti recomand aceasta rugaciune , extrem de puternica:

"Vino, Duhule Sfant, vino prin puternica mijlocire a Mariei, Mireasa ta preaiubita.
Lumineaza, te rugam, mintile noastre, inflacareaza inimile noastre si indeparteaza din ele tot ceea ce te intristeaza.

Vino , Duhule Sfant , vino si umple inimile noastre cu focul iubirii tale, cu bucurie si cu sfintenie.Amin."

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu toate Harurile Duhului Sfant!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...