Te caut din toata inima...

13 martie 2011

Misterele de durere

Primul mister

Desi nu erai de fata , o Fecioara Marie, la agonia lui Isus in Gradina Maslinilor, sufletul Tau vibra impreuna cu sufletul Lui...Ai ramas in casa fara grai, cu fruntea acoperita de sudoarea Lui, cu ochii inrositi de lacrimile Lui, cu fata desfigurata de spaima Lui.
Il vedem pe Isus parasind in toiul noptii Cenacolul, traversand Valea Cedronului si indreptandu-se spre Muntele Maslinilor. Intra in gradina Ghetsimani in care obisnuia de atatea ori sa se retraga pentru rugaciune.Ucenicii Il insotesc.Se indeparteaza putin de ei, cade in genunchi si incepe sa se roage.
"iar sudoarea fruntii lui se facuse ca niste picaturi mari de sange care cadeau pe pamant".
Isus,El intotdeauna atat de tare si de stapan pe sine, intra in agonie, in panica ,in angoasa.Ce a provocat aceasta spaima si prabusire psihica?
Fiind Dumnezeu, in fata ochilor Lui se deruleaza ca intr-un film tot ce se va petrece in orele urmatoare: sosirea lui Iuda, arestarea, biciuirea, spinii, condamnarea,cuiele, Mama Sa plangand langa cruce, expunerea rusinoasa in fata acelei multimi,care cu cateva zile inainte Il primise cu triumf, si parasirea totala de catre ucenici.
Insa cauza cea mai importanta,care a provocat aceasta sfasiere interioara, sunt pacatele lumii intregi.
El, cel nevinovat, a luat atunci asupra Sa pacatele noastre, a purtat povara nelegiuirilor noastre.
Se simtea atunci strivit de toate pacatele lumii de la neascultarea lui Adam si pana la ultima blasfemie pe care o va profera Anticrist la sfarsitul lumii.
Vederea atator oameni care se vor osandi si inutilitatea Jertfei Sale pentru atatea suflete, Ii sfasia inima.
Printre cei care au torturat inima Mantuitorului in aceasta noapte neagra am fost si eu.
Ai vazut, Doamne, toate pacatele , infidelitatile, lipsa mea de credinta in cuvantul Tau, mediocritatea in trairea zilnica a credintei si lipsa de iubire fata de semeni.Cate picaturi din sangele Preasfant s-au varsat pentru mine in aceasta noapte?
O, Marie, tu, care ai strivit capul sarpelui, pastreaza in harul sfintitor sufletul meu, fereste-ma de ora intunericului.
In aceasta lupta, in momentele grele de deprimare psihica, Isus cauta un strop de alinare la prietenii sai: un cuvant bun, un gest prietenesc, ceva care sa-l faca sa simta ca nu-i singur pe pamant.
Dar , in zadar, prietenii sai dorm.
In prima noapte a hirotonirii lor si a primei impartasanii, acesti primi episcopi ai Bisericii, primul papa, dorm linistiti.
Si numai cu cateva clipe inainte jurasera ca nu il vor parasi, cavor merge cu El chiar la moarte.
Cat de slab si infidel este omul!
Numai Tu, Marie, esti alaturi de Fiul Tau in aceasta noapte.Agonia lui Isus este si agonia Ta, singuratatea Lui este si singuratatea Ta.Acceptarea potirului, ascultarea lui Isus este si ascultarea Ta.
Aceasta ascultare nu se naste din simtul datoriei, dintr-o frica servila sau supunere pasiva, ci se naste exclusiv din iubirea fata de Tatal "Eu fac totdeauna ceea ce este placut Tatalui."
Intreaga viata a lui Isus si a Mariei nu a fost altceva decat un act neintrerupt de ascultare si supunere la vointa Tatalui.
Si acum , in Ghetsimani,vointa Tatalui nu este a unui tiran,a unui despot autoritar si insensibil, ci vointa unui Tata care sufera de suferinta Fiului.
Marie, Mama ascultarii desavarsite, invata-ne si pe noi sa spunem oricand "da" la vointa Tatalui.Tu, care in noaptea agoniei  Te-ai rugat in inima Ta impreuna  cu fiul Tau:
"Tata , daca este cu putinta indeparteaza de la Fiul meu ceasul acesta.Insa nu vointa Lui, ci a Ta, tata sa se faca".
Ghetsemani, inceputul Calvarului lui Cristos, este si inceputul martiriului Tau, Marie.Prin participarea ta la agonia  si Patima Mantuitorului esti martira cu inima.
Ai indurat, Maria un martiriu mai dureros decat suferinta fizica.
Fiecare crestin are o Gradina a Maslinilor ,un Ghetsemani, un spatiu de agonie,singuratate, parasire de catre cei dragi, pentru ca viata fiecarui om trece prin suferinta.
Dumnezeu ne incredinteaza acest "dar" care este suferinta, pentru ca prin el sa dobandim mantuirea.
Numai de noi depinde daca suferinta ne sfinteste sau dimpotriva , ne indeparteaza de Dumnezeu.
Invata-ma , o Marie, sa veghez si sa ma rog impreuna cu Tine si cu Fiul Tau in singuratatea si agonia mea.
Invata-ma sa primesc cu iubire si responsabilitate acest mare dar care este suferinta.

Rugaciune

Preasfanta Fecioara Maria, Atotputernicul Dumnezeu, pentru a-si arata prin tine marea Sa iubire si indurare fata de noi, Te-a ferit de orice umbra a pacatului inca din momentul Conceperii Tale.
Preamarim Imaculata Ta Concepere si dorim sa ispasim pentru toate pacatele si blasfemiile cu care Inima Ta Preasfanta este ranita in acest mare mister al maretiei lui Dumnezeu.Amin!

Al doilea mister

Tradat de Iuda, prins si arestat de oamanii sinedriului, Isus este dus mai intai in fata Marelui Preot.Procesul inscenat de suprema institutie religioasa a fost de o  perfidie si cruzime de neimaginat.
Totul a fost pregatit cu sange rece si in mod diabolic, pana in cele mai mici amanunte: martori falsi, dezinformare,calomnii, dubla acuzare: ca s-a facut Fiul lui Dumnezeu la procesul lor si ca s-a facut pe sine rege in fata lui Pilat.
Dupa ce L-au chinuit toata noaptea, Isus  a fost dus legat la pretoriul lui pilat.Ne putem imagina sa fi lipsit Mama lui Isus de la acest proces?
Cu siguranta a fost prezenta .Isus a zarit-o in multimea care cerea rastignirea Lui, alaturi de alte femei care L-au urmat pe drumurile Palestinei.
Pilat convins de nevinovatia lui isus, cere sa fie biciuit, sperand ca, astfel,Il va putea elibera.
Ce a urmat nu poate fi descris in cuvinte.
Camerele moderne de tortura nu sunt nimic pe langa biciuirea romana.
Instrumentul folosit era biciul din piele cu bile de metal sau oscioare la capete care sfasiau carnea.
Scena biciuirii din revelatiile Ecaterinei Emmerich ne poate ajuta sa intram putin in Inima Sfintei fecioare si sa simtim ceea ce Ea a simtit  in momentul Biciuirii:
"Calaii vin cu bicele.Sunt 6 oameni negriciosi, mai mici de statura decat Isus.Sunt niste raufacatori de la hotarele Egiptului, condamnati pentru crimele lor, dintre care cei mai decazuti implinesc functia de calau in pretoriu.
Condamnatul trebuie sa fie complet gol.
Isus se dezbraca singur.In acest moment Maria , care se afla intr-un ungher al pretoriului, lesina si cade in mainile femeilor care o inconjoara.
Calaii Ii leaga maimile lui isus de un inel de metal fixat intr-un stalp de piatra.Doi calai incep sa loveasca: lovesc peste spate , peste umeri , peste coapse , peste maini,peste picioare, rupand  la fiecare lovitura bucati de carne si facand  sa tasneasca sangele .
Isus tremura si trupul lui se agita in miscari convulsive.Gemetele Lui se amesteca cu pocnetele bicelor , cu injuraturile calailor si cu strigatele de satisfactie ale multimii.
Numarul loviturilor nu era prevazut, depindea de salbaticia calailor si de rezistenta condamnatului.Dupa ce I se taie franghiile, Isus se prabuseste  intr-o balta de sange; e o gramada de carne insangerata care se zvarcoleste in praf.
Cum ai putut, o Marie, sa privesti pe Fiul Tau si fiul lui Dumnezeu redus la o gramada de carne, la starea de vierme care se zvarcoleste la pamant?
Ce durere a cuprins Inima Ta de mama in aceste momente ! Acest inspaimantator spectacol ne vorbeste despre grazavia grozaviilor care este pacatul.
Fiul lui Dumnezeu redus la o gramada de carne, acoperit de vanatai si de rani, este lectia cea mai elocventa desp[re pacat.Nici un tratat de teologie nu ne poate explica mai bine ce inseamna pacatul.
Trupul lui Isus, redus la o gramada de carne insangerata, ne spune cat de mult uraste Dumnezeu pacatul.
Isus a suferit si a murit pentru pacatele noastre - afirmam de atatea ori.
Insa urechile noastre prea s-au obisnuit cu aceasta afirmatie si nu-i mai acordam importanta.
Dumnezeu L-a facut pe Isus una cu pacatul si L-a tratat ca pe un pacatos, ca pe un blestemat.
Trupul sfartecat al lui Isus ne vorbeste de mania lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu nu poate sa nu urasca pacatul, dupa cum o mama nu poate sa nu urasca o boala care consuma viata copilului ei.Iata ce au facut pacatele noastre.
Ingenunchez , o Mama a Indurarii, impreuna cu Tine si strang siroaiele de sange care au curs din trupul lui Isus   biciuit si desfigurat, si le ofer Tatalui Ceresc in semn de ispasire pentru pacatele mele care au cauzat aceasta graoznica biciuire si pentru pacatele lumii intregi.
Fa , o Marie, ca nici o picatura din acest Sange sa nu fi curs in zadar .Intoarce la Inima Ta Indurerata pe toti fii rataciti si ajuta-ne sa ocolim orice pacat,chiar si cel lesne iertator.

Rugaciune

Sfanta Fecioara Maria, tu ai incredintat lui Dumnezeu fecioria Ta, iar El, Dumnezeu Atotputernic, Te-a pastrat fecioara inainte de nastere, in nastere si dupa nastere.
Preamaresc fecioria Ta Sfanta si iti cer iertare pentru toti cei care necrezand in fecioria Ta, ranesc cu insultele lor preacurata Ta Inima si Insasi Maiestatea lui dumnezeu pentru ca nu cred in atotputernicia Lui.
Amin!

Al treilea mister

Credinta Ta, o Marie, depaseste credinta tuturor oamenilor.in momentul cand toti s-au indoit in credinta,Tu ai ramas neclintita in credinta.In Tine se concentreaza credinta intregii Biserici, pentru ca Tu L-ai vazut pe Fiul Tau biciuit, desfigurat si nu Te-ai indoit de dumnezeirea Lui.
Il vezi , acum , incoronat cu spini , si crezi ca El este Regele regilor.
Isus este dat pe maimile soldatilor sa faca ce voiau cu El.
Apare ca o jucarie in mainile soldatilor.
In realitate ei, soldatii, erau niste jucarii actionate de o vointa superioara care ii facea sa savarseasca gesturi a caror semnificatie ii depasea.
Si iata Isus, condamnat la moarte ca un om, acum , cand este gata sa moara, este adorat ca un Dumnezeu.A fost redus la mai putin decat nimic si apoi proclamat rege.
I se scoate haina saraca si este invesmantat in purpura.Nu stiau cine este acela pe care Il batjocoreau si cu toate acestea Il numesc proroc.
Faceau toate acestea in bataie de joc , si cu toate acestea , fara sa vrea, Ii acordau ceea ce I se datora: regalitatea.
Intrebat de Pilat daca este Rege Isus raspunde"Da, Eu pentru aceasta m-am nascut".
Cat de minunat este acest Rege, care refuza toate accesoriile puterii, toate mijloacele de stapanire prin putere, dorind sa domneasca numai prin puterea adevarului si a iubirii!
Si cand a devenit Isus Rege daca nu acum,in momentul incoronarii cu spini, cand preamarirea Tatalui se afla la punctul extrem al injosirii Fiului?Tatal este preamarit atunci cand Fiul este dispretuit, scuipat, lovit , incoronat cu spini, transformat intr-un  rege de carnaval.
Injosirea si batjocurile indurate de Isus in scena incoronarii cu spini este proportionala cu mandria si orgoliul nostru.
Isus Cristos, prin umilinta Sa, u ucis mandria si ne-a trasat calea umilintei.Isus vrea sa domneasca, dar de pe Cruce, vrea sa invinga, insa prin iubire, vrea sa triumfe prin Indurarea Sa.Regele nostru, Isus Cristos, sta in fata noastra si ne spune:

"Cine vrea sa vina dupa mine sa-si ia Crucea si sa-mi urmeze".

Insa cine nu se va dezbraca mai intai de toata mandria, vanitatea, amorul propriu, de orice ambitie umana, nu va putea face nici un pas pe acest drum.
Mandria poate strica totul, egoismul si egocentrismul pot srica chiar si cele mai nobile opere caritative.
Daca mandria poate strica totul, umilinta este mama tuturorvirtutilor.
De la cine sa invatam mai bine aceasta virtute, o Marie, daca nu de la Tine? 
Tu ai considerat privi;legiul de a fi Mama a lui Dumnezeu o invitatie la slujirea in iubire, in umilinta.Calea Ta spirituala a fost calea umilintei.
Cate nu a trebuit sa suferi din partea locuitorilor  Nazaretului, mai ales din partea rudelor: barfe, dispret, necredinta in Fiul Tau.
Si toturi, Tu ai stiut sa raspunzi numai cu iubire , cu umilinta.
O, Marie, dobandeste-mi si mie aceasta virtute, regina a tuturor virtutilor si fa ca fiecare fapta de invingere a orgoliului, a egoismului sa scoata cate un spin din coroana Fiului Tau cu care  si astazi este incoronat prin mandria noastra.

Rugaciune

Preasfanta Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu si Mama noastra, Iti multumim ca ne-ai acceptat de fii si dorim sa mangaiem inima Ta materna pentru cei care nu accepta dragostea  Ta de Mama si nu te recunosc ca Mama a lui Dumnezeu.
Prin suferintele indurate pe Calvar, Te rugam atrage-i pe fiii Tai nerecunoscatori la Inima Ta materna.Amin!

Al patrulea mister

Unul dintre cele mai sfasietoare momente  din drumul pe care Isus l-a strabatut cu crucea in spate este , o Maria, aceasta intalnire cu Tine.Cu siguranta convoiul condamnatilor nu s-a oprit din drum pentru aceasta intalnire.
A fost o simpla si rapida intalnire de priviri intre Maria si Fiul Ei.Cine poate sa priceapa, cine poate sa exprima durerea care a sfasiat inima Ta in acest moment?
Te-ai pergatit, Marie, pentru acest moment dramatic timp de 33 de ani.
Pregatirea Ta a inceput in ziua cand batranul Simeon Ti-a spus la Templu:

"o sabie Iti va strapunge sufletul".

Din acel moment gandurile Tale nu s-au mai separat de perspectiva unui misterios sacrificiu.
Nu ai fost niciodata sedusa de speranta unui Mesia triumfator si glorios.Credeai si sperai in triumful Fiului Tau, dar intr-un triumf care avea sa treaca inevitabil prin suferinta.
Desi nu L-ai insotit  pe Fiul Tau in pelegrinarile Sale in viata publica, cunosteai foarte bine prevestirile Lui cu privire la Patima, Moartea si Invierea Sa.
Le-ai patruns si asimilat mai bine decat ucenicii, deoarece , daca ei atunci cand Isus le-a  prevestit Patima si Invierea Sa s-au revoltat, iar cand prevestirea s-a adeverit L-au abandonat, Tu ai ramas neclintita.
Departe de a te impotrivi nelegiuitei rastigniri, Iti unesti vointa si sentimentele cu iubirea Tatalui, care hotareste aceasta rastignnire si cu ascultarea Fiului, care se supune.
Te unesti printr-o adeziune totala si fara retineri.
Repeti acel "da" pe care L-ai rostit la Buna vestire si la Templu, cand L-ai oferit pe Isus lui Dumnezeu Tatal.
Cu toata pregatirea prealabila, ai fost puternic zguduita la vederea Fiului Tau cu Crucea in spate.
Durerea Ta, o Marie, este proportionala cu iubirea Ta.
drumul Tau a fost drumul Crucii, drumul martiriului zilnic.
Si drumul fiecarui crestin este drumul crucii. Fara crucea in spate nu-L poate urma nimeni pe Cristos.A fi crestin bun inseamna, de multe ori, a merge impotriva curentului, asa cum a facut  Isus, asa cum ai facut TU.
Ce lectie pentru un om de caracter, pentru un crestin de caracter ne da veronica si fiicele Ierusalimului.
Ele au avut curajul de a infrunta lumea, de a-l apara pe Cristos, de a-L decalara nevinovat cand toti il osandeau.
Oare nu aceasta este si misiunea mea?
Nu este usor in lumea de azi sa te declari de partea Lui Cristos, sa te declari crestin practicant, sa respecti cu fidelitate poruncile cand toti din jur le desconsidera.
Aceasta inseamna, de multe ori, a merge impotriva curentului.
Crucea , pe care Cristos o ia pe umeri, ne da alti ochi sa privim suferinta din viata noastra si din viata altora.
Ne descopera sensul mantuitor al suferintei.
Ne permite sa gasim in suferinta pace interioara si chiar bucuria spirituala.
Ajuta-ma, o Mama, sa inteleg ca nu sunt singur in purtarea crucii, ca Cristos poarta impreuna cu mine crucea.
Fa-ma sa inteleg ca demnitatea suprema si cea mai intima a omului este aceea de a fi unit cu Cristos, purtand impreuna aceeasi cruce.

Rugaciune

Preasfanta fecioara Maria, scaparea pacatosilor, Tu ii iubesti pe toti fii rataciti si doresti sa se intoarca la Tine.Iti ofer dragostea mea pentru toti aceia care nu te  iubesc si seamana si in alte inimi ura fata de Tine.
O , Mama a Indurarii, tu nu pedepsesti pe cei care nu te iubesc, ci le dobandesti convertirea.
Te rog ,o mama, atrage la Inima Ta mai ales acei pacatosi, care in mod public raspandesc dispretul si batjocura fata de numele Tau Sfant .Amin!

Al cincilea mister

Cortegiul imens a ajuns la destinatie.Multimea acopera colina.Incepe executia.In clipele Sale supreme, Isus este cu desavarsire izolat, singur ,neinteles.
Nimeni , cu exceptia Mamei Sale, nu I-a inteles mesajul si misiunea.Gandurile lui Dumnezeu nu sunt gandurile noastre.Nimeni nu a inteles ca El a alescalea suferintei si nu a demonstratiei de forta pentru a mantui lumea.
Putea sa coboare de pe Cruce, dar n-a facut-o , deoarece El a venit sa-si dea viata si nu sa si-o salveze.
Nu vom fi niciodata in stare sa admiram indeajuns maretia si generozitatea rugaciunii lui Isus pentru noi:
"Tata, iarta-i ,caci nu stiu ce fac".
Cat timp era vorba numai de El, rugaciunea lui Isus ramane conditionata 
"Tata, daca este cu putinta..."
Acum, cand e vorba de calaii sai, rugaciunea Lui este imperativa"Tata iarta-i".
Iertarea este forta  cea mai mare a crestinismului.
Privindu-L pe Isus batut in cuie si scaldat in sange, cu ochii trupului vedem o tragedie inspaimantatoare, dar cu ochii sufletului descoperim un mister grandios.
cand , normal, Isus ar trebui sa scoata urlete pentru propriile sale dureri, nu se gandeste la Sine in primul rand ci la altii.
Mai intai se gandeste la calaii sai:
"Tata , iarta-i ca nu stiu ce fac", apoi se gandeste la tahlarul rastignit impreuna cu El:
"Adevar iti spun ca azi vei fi cu mine iti spun ca azi vei fi cu mine in rai",iar mai apoi la noi toti, sa nu ne lase orfani:
"Femeie, iata Fiul tau! Fiule , iata mama Ta!"
Nasterea si Calvarul sunt cele doua evenimente in care Evangheliile Iti acorda, Marie, un loc cu totul special.La primul eveniment legat de Intrupare devii Mama biologica a lui Isus.Apoi dispari de pe scena.Nu-L stingheresti catusi de putin in misiunea Sa pe fiul lui Dumnezeu.
Apari apoi, din nou pe Calvar, pentru a completa functia materna, pentru a adauga la maternitatea biologica maternitatea spirituala, pentru a naste, dupa ce L-ai nascut pe Cristos capul, si membrele acestuia, pe cei care aveau sa devina fratii lui Cristos.
Ioan este in acest moment simbolul si reprezentantul intregii omeniri.Primesti, o Mama, pe servitor in locul Stapanului, pe ucenic in locul Invatatorului, pe fiul lui Zebedeu in locul Fiului lui Dumnezeu, primesti un simplu om in locul Dumnezeului adevarat.
Ca orice maternitate, maternitatea Ta, o Marie, pe Calvar a fost o maternitate dureroasa .Ne-ai nascut fii in suferinta.Ai fost mereu unita cu Fiul Tau.Dar mai ales ramai unita cu El pe Calvar:Te rogi impreuna cu El, Te supui vointei Tatalui impreuna cu El, Te sacrifici si suferi impreuna cu El, oferi Tatalui rodul trupului Tau ca ispasire pentru pacatele noastre.Esti corascumparatoarea a neamului omenesc.
Iti multumesc , Marie, ca m-ai luat de fiu, ca pot  sa-ti spun "Mama".Prin prezenta si participarea Ta la Patima Mantuitorului, te rog invata-ma sa primesc fiecare suferinta , fiecare cruce ca pe o invitatie la o iubire mai generoasa, mai dezinteresata, mai sfanta.
Fa, ca in mijlocul preocuparilor zilnice sa nu pierd lucrul cel mai important: iubirea care da sens vietii si poate schimba in bucurie orice suferinta.

Rugaciune

O, Marie, in Inima Ta Imaculata fiecare creatura gaseste adapost.Prin Tine Dumnezeu revarsa asupra noastra binecuvantarea.Prin atatea icoane si statui facatoare de minuni, ne arati ca vrei sa ramai in mijlocul nostru si sa ne ajuti.Te cinstesc , o Marie, in toate reprezentarile Tale Sfinte si vreau , prin aceasta venerare, sa ispasesc pentru jignirile pe care Ti le cauzeaza dusmanii Tai prin profanarile icoanelor si ale statuilor Tale, ranind Inima Ta de Mama.
Pentru meritele Patimilor Fiului Tau, care si-a dat viata ca pe toti sa-i intoarca la Tatal, te rog dobandeste-le convertirea inimii. Amin!

Aceste meditatii se pot face atat in acest post cat si in primele cinci smabete din luna, daca tineti post in acea zi.Astfel , in prima sambata a lunii veti face prima meditatie, in a doua sambata a doua meditatie si asa mai departe.
Despre Postul primelor cinci sambete din luna voi scrie intr-o postare viitoare.

sursa:cartea "Devotiunea primei sambete din luna"
care apartine Congregatiei Surorilor Maicii Domnului Lauretane
(strada Inocentiu Micu Klein, nr. 23,cod 430 151, Baia Mare)


Dumnezeu sa va binecuvanteze cu acele haruri care va vor face sa patrundeti in profunzimile Sfintelor Sale Patimi !

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...