Te caut din toata inima...

12 decembrie 2009

Taize: Jesus Remember Me




De trei ori pe zi, totul încetează pe colina din Taizé : munca, studiile biblice, discuţiile. Clopotele cheamă la biserică pentru rugăciune. Sute, uneori mii de tineri din toată lumea, se roagă şi cântă împreună cu fraţii Comunităţii. Biblia este citită în mai multe limbi. În centrul fiecărei rugăciuni comune, un lung timp de linişte este un moment unic de întâlnire cu Dumnezeu.

Linişte şi rugăciune

Dacă ne lăsăm ghidaţi de cea mai veche carte de rugăciuni, Psalmii, notăm două forme principale ale rugăciunii, pe de o parte lamentarea şi strigătul de ajutor, şi pe de altă parte mulţumirea şi lauda adusă lui Dumnezeu. Într-un mod mai puţin vizibil există o a treia formă a rugăciunii, fără cereri sau exprimare clară a laudei. De exemplu, în Psalmul 130 nu este decât calm şi încredere : « Mi-am smerit şi mi-am domolit sufletul meu…Să nădăjduiască în Domnul, de acum şi până în veac ! »
Uneori, rugăciunea devine tăcută. Comuniunea paşnică cu Dumnezeu se poate face fără cuvinte. « Mi-am smerit şi mi-am domolit sufletul meu, ca un prunc înţărcat de mama lui.” Ca un copil satisfăcut care este în braţele mamei sale şi care s-a oprit din plâns, astfel poate “ca răsplată a sufletului meu” în prezenţa lui Dumnezeu. Atunci rugăciunea nu are nevoie de cuvinte, poate nici de reflecţii.
Cum este posibil să atingem liniştea interioară? Uneori suntem aparent tăcuţi, dar, înăuntru, discutăm puternic, ne confruntăm cu parteneri imaginari sau luptăm cu noi înşine. Liniştea sufletelor noastre necesită un fel de simplitate : « N-am umblat după lucruri mari, nici după lucruri mai presus de mine. « Linişte înseamnă recunoaşterea faptului că grijile noastre nu pot face mare lucru. Linişte înseamnă să lăsăm lui Dumnezeu ceea ce este mai presus de noi şi de capacităţile noastre. Un moment de linişte, chiar şi foarte scurt, este ca o oprire sfântă, ca o odihnă de sabat, ca un armistiţiu al grijilor.
Frământarea gândurilor noastre poate fi comparată cu furtuna care a lovit barca discipolilor pe Marea Galileei, în timp ce Iisus dormea. Ca şi ei, putem fi pierduţi, neliniştiţi, incapabili de a ne calma noi înşine. Dar Hristos este de asemenea capabil să vină în ajutorul nostru. Căci cel care a certat vântul şi marea şi care a poruncit “şi s-a făcut linişte mare”, poate de asemenea să ne liniştească sufletul când ne este tulburat de frică şi griji. (Marcu, 4).
Rămânând în linişte, noi ne încredem şi sperăm în Dumnezeu. Un psalm sugerează că liniştea este în acelaşi timp o formă de laudă. Noi citim de obicei primul verset al Psalmului 64 : « Laudă Ţi se cuvine, Dumnezeule ». Această traducere urmează versiunea greacă, dar în prezent, textul ebraic care poate fi citit în majoritatea bibliilor este : « Ţie Ţi se cuvine cântare, Dumnezeule ». Când încetează cuvintele şi gândurile, Dumnezeu este lăudat în minunea liniştei şi în admiraţie.

Cuvântul lui Dumnezeu : tunet şi linişte

În pustia Sinai, Dumnezeu i-a vorbit lui Moise şi fiilor lui Israel. Tunete şi fulgere şi sunet de trâmbiţe foarte puternic au precedat şi însoţit Cuvântul Domnului (Ieşirea, 19). Secole mai târziu, profetul Ilie s-a întors la muntele lui Dumnezeu. Acolo a retrăit experienţa strămoşilor lui : vijelie, cutremur şi foc şi a fost pregătit să-L asculte pe Dumnezeu vorbindu-i în furtună. Dar Dumnezeu nu a fost în fenomenele tradiţionale ale puterii sale. Când a încetat zgomotul puternic, Ilie a auzit o « adiere de vânt lin » şi Domnul i-a vorbit (III Regi, 19).

Dumnezeu vorbeşte cu voce tare sau într-un suflu de linişte ? Trebuie să luăm ca model poporul strâns la poalele Sinaiului sau pe profetul Ilie ? Este probabil o alternativă falsă. Fenomenele teribile care au însoţit darul celor zece porunci subliniază importanţa lor. Păstrarea sau respingerea lor este o chestiune de viaţă sau de moarte. Văzând un copil care aleargă direct sub o maşină, are dreptate să strige cât de tare poate. În situaţii analoage, profeţii au prevestit cuvântul Domnului, într-o manieră ce face să ne răsune urechile.
Cuvintele spuse cu voce tare se fac auzite, ele impresionează. Dar noi ştim bine că ele cu greu ne ating inimile. În loc să fie primite, ele întâmpină rezistenţă. Experienţa lui Ilie ne arată că Dumnezeu nu vrea să impresioneze, ci să fie înţeles şi primit. Dumnezeu a ales o « adiere de vânt lin » pentru a vorbi. Acesta este un paradox :

Dumnezeu este tăcut şi totuşi El vorbeşte

Când cuvântul Domnului devine« adiere de vânt lin », el este mai eficace ca niciodată pentru a ne schimba inimile. Vijelia puternică de pe Muntele Sinai a sfărâmat rocile, dar cuvântul tăcut al lui Dumnezeu este capabil să biruie inimile de piatră. Pentru Ilie însuşi, liniştea neaşteptată a fost probabil mai de temut decât vijelia şi tunetul. Manifestările puternice ale lui Dumnezeu i-au fost oarecum familiare. Liniştea lui Dumnezeu este cea care tulbură, aceasta fiind diferită de tot ceea ce Ilie cunoştea până atunci.
Liniştea ne pregăteşte pentru o nouă întâlnire cu Dumnezeu. În linişte, cuvântul Domnului poate ajunge până în colţurile cel mai ascunse ale inimilor noastre. În linişte, el se revelează « mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului » (Evrei 4,12). În linişte, încetăm să ne ascundem în faţa lui Dumnezeu şi lumina lui Hristos poate să atingă, să vindece şi să le transforme chiar şi pe cele de care ne este ruşine.

Linişte şi iubire

Hristos a spus : »Aceasta este porunca Mea : să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu » (Ioan 15,12). Noi avem nevoie de linişte pentru a primi aceste cuvinte şi pentru a le pune în practică. Când suntem agitaţi şi neliniştiţi, noi avem atâtea argumente şi motive pentru a nu putea ierta şi iubi prea uşor. Dar când noi avem « sufletul nostru în pace şi linişte », aceste motive dispar. Poate că noi evităm uneori liniştea, preferând orice zgomot, cuvinte sau distracţii, pentru că pacea interioară este o afacere riscantă : ea ne face goi şi săraci, ea distruge amărăciunea şi revoltele şi ne conduce către darurile noastre. Liniştite şi sărace, inimile noastre sunt copleşite de Sfântul Duh, sunt umplute de o iubire necondiţionată. Liniştea este un umil dar sigur drum către iubire.

sursa: http://www.taize.fr/ro_article1621.html


Ma rog ca Bunul Isus 
sa isi aminteasca de fiecare suflet 
care va canta cu drag aceasta melodie...

sa isi aminteasca si de toate celelalte suflete...





Dumnezeu sa va binecuvanteze !



18 comentarii:

Miriam spunea...

Ce duioşie în melodie, şi în interpretare, şi în vers!
O, ce bine că în iubirea Lui, Iisus nu ne uită!
O zi binecuvântată, Mary!

Cristake1974 spunea...

Taize ăsta... e numele corului, ă? Parcă sună asemănător cu un anume, cum să îi zic, loc de întâlniri al creştinilor tineri (catolici, ortodocşi etc) de prin Franţa. Am avut o prietenă catolică care îmi spusese de acel loc/campus. E vreo legătură între cor şi campusul respectiv?

mmary spunea...

Mariana, ai dreptate , iubirea lui Isus nu ne uita...am mai adaugat cateva randuri valoaroase pentru sufletele noastre...sper sa-ti placa draga mea...

Dumnezeu sa te binecuvanteze !

mmary spunea...

Cristake, chiar despre acel loc este vorba...uite aici un link unde vei afla mai multe despre acest loc al IUBIRII...

http://www.taize.fr/ro_rubrique505.html

Poate mergi intr-o excursie...:D

O seara minunata si binecuvantata iti doresc !

kis spunea...

Momente de meditatie si rugaciune;
O dumninica binecuvantata, Mmary!

Lisandru Cristian spunea...

O melodie duioasă, un text din care reiese pregnant dragostea pentru divinitate... O seară bună îţi dorim!

mmary spunea...

Kis , iti multumesc frumos, il rog pe Bunul Dumnezeu sa te binecuvanteze cu toate harurile Sale si sa-ti daruiasca o duminica coplesita de iubirea si prezenta LUI.

mmary spunea...

Cristian, fie ca cele mai duioase atingeri ale Divinitatii sa va mangaie sufletele in aceasta noapte, iar maine sa va treziti coplesiti de revarsarea binecuvantarilor IUBIRII nesfarsite...

Dimineti senine, zile -nmiresmate de iubire si seri petrecute printre armonii si binecuvantari va doresc...:)

elena marin-alexe spunea...

Frumoasa meditare la dragostea Lui.
Rămânând în linişte, noi ne încredem şi sperăm în Dumnezeu.
Multumesc Mary draga mea, picaturile tale de iubire ating sufletele.
O duminica binecuvantata sa ai!

mmary spunea...

O, doamna Elena,fie ca picaturile de iubire, revarsate din dragostea Lui,sa transforme amaraciunea din suflete in adieri de liniste si pace a caror miresme sa readuca zambetul in inima dumneavoastra...

Dumnezeu sa va binecuvanteze cu toata iubirea , pacea, bucuria si indurarea Sa.:)

Miriam spunea...

Mary, îţi mulţumesc din suflet pentru aprecierile şi felicitările făcute pe blogul Elenei Marin Alexe. Fac ,,cinste" cu un videoclip ale cărui versuri îmi aparţin :) ,,Psalm de dor" aici.

Tafnat_Paeneah spunea...

mulţumesc de vizite,comentarii,aprecieri,de dragostea ta pentru superlativ in spiritualitate,dar cel mai mult iţi sunt recunoscator pentru rugăciunea binecuvantării:
- "Dumnezeu sa te binecuvanteze cu toate harurile necesare pentru a deveni omul care este descris in aceasta rugaciune".
În toate stările trăirii mele e nevoie de binecuvântare şi chiar daca un vrăşmaş m-ar binecuvânta voi rămâne îndatorat cu binecuvântare,aşadar voi fi chemat la a te binecuvânta,căci la aceasta am fost chemaţi cu toţii:
Binecuvântată e "mmary" care-ascultă de chemare.
Ce-nţelege când e vremea şi prilejul de-ascultare.
Binecuvântată e "mmary" care nu se ruşinează
Ci-ngenunche şi se roagă orişicine ar fi s-o vadă
Binecuvântată e "mmary" ce are-o inimă umilă
Care pentru cei ce sufăr, simte dragoste, nu silă.
Binecuvântată e "mmary" ce dă-n veci şi-n veac nu cere
Care pentru-a lumii slavă simte scârbă,nu plăcere
Binecuvântată e "mmary" care ştie să aline
În tăcere şi-n răbdare nestrigatele suspine
Binecuvântată e "mmary" care umblă-n părtăşie
Şi e fraţilor lumină, dragoste şi bucurie
Binecuvântată e "mmary" care zilnic face bine
Şi-n răbdare îşi adună cel de mâine pentru sine
Binecuvântată e "mmary" care ştie a-L pătrunde
Pe Hristos, sub orice feţe şi cuvinte S-ar ascunde
Domnul să te binecuvânteze, şi să te păzească!-"mmary"

Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să Se îndure de tine!-"mmary"

Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea!-"mmary"

Astfel să pună Numele Meu peste- "mmary" şi Eu Domnul o voi binecuvânta.”

mmary spunea...

Mariana, am savurat cu mult drag "cinstea" pe care mi-ai facut-o, o stiam, insa imi place mult , mult...

O duminica in bratele blandului Isus iti doresc draga mea!...

mmary spunea...

Vyky,m-ai lasat fara cuvinte, sincer...insa m-ai ajutat si sa fac cateva descoperiri dureroase :

sunt atat de departe de a fi "mmary" pe care tu ai descris-o aici...atat de departe...incat , sincer,imi plange inima...

Poate ca binecuvantarile tale vor fi primul pas pe calea ce ma va determina sa incerc cu toate fortele sa devin acea "mmary" pe care tu ai descris-o si ai binecuvantat-o...

Iti multumesc frumos,stii, uneori ma intreb daca oamenii ar mai rosti alte cuvinte daca ar stii cata valoare si cat bine fac binecuvantarile pe care le daruiesc sau le primesc...iti multumesc pentru ca m-ai binecuvantat si te binecuvantez si eu cu aceleasi cuvinte minunate,astfel vom fi uniti in binecuvantari :)...

"Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să Se îndure de tine!-"vyky"

Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea!-"vyky"

Astfel să pună Numele Meu peste- "vyky" şi Eu Domnul o voi binecuvânta.”

Geanina Codita spunea...

Citesc rândurile aşternute de tine iar sufletul se răsfaţă de bucurie şi linişte.

Primesc de fiecare dată gândurile tale curate şi toată fiinţa mea îţi mulţumeşte.

Iubirea ne salvează, ne bucură inima şi ne face mai buni.

Te îmbrîţişăm cu toată dragostea.

mmary spunea...

Geanina ,m-au bucurat nespus cuvintele tale...daca gandurile mele iti aduc bucurie , daca simti cum iubirea te transforma ...e minunat...iar eu surad, trimit spre voi alte ganduri calde si curate , iar spre Bunul Dumnezeu inalt o ruga tainica prin care doresc sa fiti binecuvantati...

Te imbratisez draga mea si-ti sarut ingerasul din burtica , iar pe Maria o binecuvantez cu mult drag:)...

Geanina Codita spunea...

Îmi este dor de tine şi voi încerca să fiu cât mai prezentă în blogosferă.

Mulţumesc pentru gândurile tale curate trimise către îngeraşii mei.

Îmbrăţişări peste normă!

Marius Palcior spunea...

ai un blog curat, din toate punctele de vedere. Te salut!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...