Te caut din toata inima...

07 septembrie 2009

UMILINŢA

Avem nevoie de Dumnezeu pentru ca să avem curaj de a fi sinceri cu noi înşine.

Ce este umilinţa?

Poate la prima vedere unora li se pare că umilinţa este o slabiciune şi supunere faţă de ceilalţi sau incapacitate de a face ceva bun.

În schimb, umilinţa este o virtute creştină: a fi umil înseamnă să nu fii orgolios, să nu fii mândru, să nu cauţi să te dai mare. Să nu te lauzi, crezând că ştii să faci de toate. Când gândeşti aşa, nu-ţi dai seama că ai „virusul” mândriei.


Astăzi, mai este nevoie să vorbim despre umilinţă?

Cuvântul acesta aproape a dispărut din gura noastră, nu mai vorbim despre umilinţă, deoarece credem că este „ceva” care nu ne mai priveşte pe noi. Şi nici nu vrem să auzim de acest cuvânt: a expirat, aparţine trecutului, doar bătrâni este vorbesc de ea... nu mai e la modă...şi aşa mai departe.

Acesta, din păcate, este modul modern de a gândi!

Dar nu este chiar aşa!

Dacă ne gândim, care a fost traseuul pe care l-a făcut Isus, nu putem să nu rămânem cu gura căscată. El coborând din cer, făcându-se om pentru noi „s-a umilit pe sine” luând natura umană, s-a născut copil...adică a lăsat cerul unde locuia pentru a veni în mijlocul nostru, pentru a ne arăta cum trebuie să trăim.

Cuvântul UMILINŢĂ are o rădăcină foarte precisă. Provine din cuvântul latinesc humus, care înseamnă pământ. Umilinţa, deci, este virtutea aceluia care nu uită că a ieşit din pământ şi se recuoaşte ca atare: tină - pământ. Acest adevăr nu ne place pre mult dar el ne permite să stăm cu piciorele pe pământ, pe acel humus care ne-a dat viaţă şi ne permite să rămânem în viaţă.

Să ascultăm ceea ce ne spune Isus:

Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi alinare pentru sufletele voastre. Căci jugul meu este lesne de purtat, iar povara mea este uşoară”.

(Mt. 11, 28-30)

„Voi ştiţi că cei care sunt consideraţi conducători ai popoarelor le domină şi cei mari dintre ei îşi fac simţită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie aşa. Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi, să fie slujitorul vostru şi cine vrea să fie primul între voi, să fie servitorul tuturor. Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi”. (Mc. 10, 42-45)

· De ce trebuie să fiu umil, simplu?

· De ce trebuie să mă fac mic, mai mic decât ceilalţi?

· Ce importanţă are acest lucru în viaţa mea?

Pentru cei care vor cu orice preţ să fie mai mari, Isus le povesteşte această parabolă:

“Apoi le-a spus: „Cu ce să asemănăm împărăţia lui Dumnezeu sau prin ce parabolă să o reprezentăm? Este ca un grăunte de muştar care, atunci când este semănat în pământ, este mai mic decât toate seminţele de pe pământ, dar, după ce a fost semănat, creşte şi devine mai mare decât toate legumele şi face ramuri mari aşa încât păsările cerului se pot adăposti la umbra lui”.

(Mc. 4, 30-32)

Acestea sunt unele caracteristicile Împărăţiei cerurilor:

· A fi mic şi ascuns.

· Împărăţia cerului creşte în cel mic şi ascuns.

· Să nu ştie dreapta ceea ce face stânga.

Deci ce este umilinţa?

Umilinţa este o dispoziţie interioară la a ne lăsa schimbaţi de iubirea lui Dumnezeu, şi asta înseamnă: a părăsi presupunera (aroganţa, ipoteza) pe care o avem în noi, mândria noastră, şi dorinţa noastră ascunsă de fi întotdeauna cel mai mare, de a crede că numai eu contez, că numai eu sunt capabil de ceva bun şi că ceilalţi vin toţi după mine.

Isus vrea să ne ajute să ieşim din “noroiul” acesta, care ne face sclavi de noi înşine şi nefericiţi.

Încă un exemplu de la Isus:

În acel timp Isus a luat cuvântul şi a zis: „Te preamăresc Tată, Domn al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns acestea celor înţelepţi şi învăţaţi şi le‑ai revelat celor mici. Da, Tată, pentru că aceasta a fost dorinţa ta”. (Mt. 11, 25-26)

În sfârşit, care este persoana umilă?cum ne dam seama că cineva este umil?

· Este aceea care se recunoaşte ceea ce este, adică are o imagine de sine corectă, o preţuire corectă de sine.

· Este aceea care recunoaşte că este un “nimic” şi nu are delirul atotputerniciei.

· Este aceea care nu se laudă, un se exaltă, nu se umflă, nu-şi pune “creastă”, nu caută că lumea să vorbescă bine de sine. Se bucură numai de binele pe care-l face.

· Este aceea căreia îi place să fie “mică”, adică fără să se dea mare.

· Este aceea care iubeşte ceea ce este mic şi face lucruri “mici”.

· Este aceea care caută ca tot ceea ce face, să facă fără să fie laudată şi nu caută să fie văzută de oameni, pentru că ceea ce contează este privirea lui Isus.

Sfânta Tereza a Pruncului Isus povesteşte:

“Vă îndem să vă rugăţi pentru acel sărac grăunte de nisip. Ca să rămână întotdeauna la locul său, adică, sub picioarele tuturor. Ca nimeni să nu-l vadă, ca existenţa sa să fie nevăzută...grăuntele de nisip nici nu vrea să fie luat în râs, batjocorât, dispreţuit: şi această dorinţă ar fi pretenţioasă, deoarece ar însemna să se ocupe cineva de el. Grăuntele are o singură dorinţă: să fie uitat de toţi şi considerat un nimic...! Totuşi el doreşte să fie văzut de Isus. Privirile oamenilor nu se apleacă până la el.

Dar, cel puţin Chipul însângerat a lui Isus să se îndrepte până la el…! Micuţul grăunte nu doreşte nimic altceva decât această privire”.

RUGĂCIUNE

Doamne, te rog din tot sufletul:

eliberează-mă de dorinţa de a fi primul cu orice preţ,

eliberează-mă de dorinţa de a fi stimat întodeaună,

eliberează-mă de dorinţa de a fi laudat şi aplaudat,

eliberează-mă de dorinţa ca toată lumea să mă aprobe în ceea ce fac.

O Doamne, eliberează-mă de frica de a un fi apreciat şi uitat.

Doamne, mă mir pentru tot ceea ce Tu ai făcut:

într-adevăr Tu ai fost umil.

Te-ai aplecat până la noi, te-ai făcut mic pentru a ne ridica la tine.

Şi eu vreau să fiu aşa.

Vreau să fiu mic, asemenea ţie,

umil ca Maria din Nazaret,

umil ca Sf. Tereza a Pruncului Isus,

un grăunte de nisip care trăieşte sub privirea ta.

Ajută-mă să înţeleg că a fi umil nu este o piedere în viaţă,

dimpotrivă este câştigarea ocrotirii tale. Amin."

sursa:www.pastoratie.ro

Citind si meditand aceste cuvinte ,trebuie sa recunosc cu sinceritate ca sunt departe de a detine virtutea umilintei...

Isuse bland si smerit cu inima fa inima mea asemenea cu inima Ta !

21 de comentarii:

Vilhelm man spunea...

Un inceput de saptamana minunat iti doresc!

oraseanul spunea...

Iti multumesc pentru ca ai schimbat "fotografia ta" cu cea a lui "Isus cu tine" ! Vad acum ... mai multa umilinta ! (ca sa fiu in ton cu subiectul !)

O zi plina de rugaciunea "Actul de iubire" !

Cristake1974 spunea...

Aş risca să zic că acest termen - "umilinţa", în doctrina creştină ar putea fi cumva echivalat cu "modestie". (Zic "aş risca" pentru că în chestiile doctrinare e periculos să jonglezi cu sinonimele, dacă nu bagi de seamă, nuanţele sensurilor unui termen putând produce ambiguităţi, etc). În fine, ideea este că, dacă privim la indivizii cu valoare într-un anume domeniu, vom constata că mândria şi orgoliul sunt invers proporţionale cu valoarea acelui individ. Exemple concrete: Albert Einstein, care a fost un savant colosal, dar aspectul lui era de vânzător la aprozar (nu că ar fi ceva rău cu un atare vânzător). J.S. Bach, la sfârşitul fiecărei partituri pe care o termina, scria un mesaj de proslăvire a lui Dumnezeu. Şi exemplele pot continua. Aş mai pomeni doar de Alfred Nobel aici, care... vorba aia, "drumul spre iad e pavat cu intenţii bune" (Scriptura zice să nu te încrezi în simţurile proprii, ci în Dumnezeu! sic!); omul inventează dinamita, pentru a uşura enorm munca minerilor, lucrătorilor la drumuri şi căi ferate, dar apoi vede în ce fel este folosită invenţia sa de sminteala umană - şi instituie din banii câştigaţi premiul Nobel pentru elita paşnică a lumii.
Altminteri, omului plin de sine (iar dacă e plin de sine, mă tem că nu mai are loc şi pentru Dumnezeu), doar simpla auzire a noţiunii "umilinţă" îl face să strâmbe din nas. Lucru care, mai devreme sau mai târziu, îl va sui în liftul care merge jos, la "cazane", nu sus, la "panoramă".

Cristian Lisandru spunea...

Mmary, dă-mi voie să îţi mulţumesc şi aici pentru comentariile lăsate la mine, să-mi cer scuze că nu am răspuns la fiecare din ele şi să îţi doresc o săptămână minunată!

Vasile Andreica spunea...

Umilinta inseamna sa te vezi in raport cu Dumnezeu in toata maretia si puterea Lui... si din perspectiva asta tu, om, esti zero, ba chiar mai putin decat zero, si ai mereu nevoie de El.
Daca ma gandesc ca numerele negative se scriu -x si numerele pozitive +x, vedem doua lucruri:
minus devine plus printr-o linie VERTICALA;
semnul plus seamana, asa putin, cu crucea - cea mai radicala si umilitoare, pentru om, metoda de mantuire, in care noi chiar nu avem niciun merit.

oraseanul spunea...

Vasile, imi place ideea asta cu minus care se face plus dupa ce coboara Domnul pe verticala in ajutorul nostru ! Multumesc pentru idee, e super ! Ei, parca ideile sunt de la noi !!! Multumim Doamne !

oraseanul spunea...

A vazut-o cineva pe mmary ?

elena marin-alexe spunea...

Cum la celalalt capat...se afla mandria, care este declarata inceputul caderii..eu personal imi doresc sa fiu mai umila sa pot semana cu Domnul meu, care desi IMPARAT al SLAVEI, era "IMBRACAT IN UMILINTA" . Este greu sa urci pe scara umilintei, fara sa te doara acest lucru, caci firescul isi pune amprenta pe inima ta...dar poti sa te lupti cu firea ta si cand castigi o lupta, te simti cel mai fericit...
Mmary draga mea, ai atins un subiect cam demodat pentru acest secol....nu ti se pare?
Dumnezeu sa te binecuvanteze!!!

Miriam spunea...

Dragă Mary, îţi oer ca dar un cântec deosebit care spune tot aşa de frumos despre simplitate şi smerenie:
,,Mai bine simpli şi smeriţi..."

Audiţie cu plăcută simţind îmbrăţişarea mea de dor!

Miriam spunea...

Am uitat să spun despre interpret că este Adi Gliga, un tânăr cu foarte mare talent... şi simplu şi smerit...A crescut la casa de copii...fără dragoste de mamă şi de tată...dar, mai apoi, L-a cunoscut pe Tatăl ceresc şi e atât de fericit încât de atunci cântă mereu spre slava Lui Dumnezeu.

Neliniştitu' spunea...

LA MULŢI ANI şi numia bine să ai! :)

mmary spunea...

Valy,iti multumesc pentru urare, pentru vizita in splendoarea iubirii si te mai astept cu drag...

Dumnezeu sa te binecuvanteze !

Geanina Codita spunea...

La mulţi ani !

Mi-a fost dor de tine, prietenă dragă.

De Dumnezeu avem nevoie permanent, credinţa ne ajută să depăşim toate momentele grele, ne ajută să trăim frumos, să fim mai buni.


Te îmbrăţişez cu toată dragostea şi îţi urez o zi de vis alături de cei dragi!

mmary spunea...

Oraseanule,gandul sa-mi schimb poza a patruns in mine duminica la Sfanta Liturghie,am schimbat-o cand am ajuns acasa,motivul e intr-adevar cel pe care l-ai mentionat, dar si faptul ca aceasta fotografie, pe care am pus-o acum,ma reprezinta si exprima mai bine fiinta mea si dorintele mele...

"Actul de iubire" sa fie respiratia ta,"Actul de iubire" sa fie fiecare bataie a inimii tale si ale mele :)

O zi binecuvantata impreuna cu Isus si Maria,pe care sa o petreci in pace si bine,lumina si iubire impreuna cu "micuta Fecioara Maria" si cu frumoasa ta familie !

mmary spunea...

Cristake,

"În fine, ideea este că, dacă privim la indivizii cu valoare într-un anume domeniu, vom constata că mândria şi orgoliul sunt invers proporţionale cu valoarea acelui individ." sunt atat de adevarate aceste cuvinte si e atat de trist cand intalnesti astfel de oameni(ma refer la cei mandri si orgoliosi)pe cat de mult te bucuri atunci cand interactionezi cu cei cu adevarat valorosi,autentici ,buni ,luminosi...

"(Scriptura zice să nu te încrezi în simţurile proprii, ci în Dumnezeu! sic!)"...vezi tocmai de aceea stiu ca rugaciunile si florile vor fi primite de Dumnezeu,pentru ca am INCREDERE DEPLINA IN EL !

"Altminteri, omului plin de sine (iar dacă e plin de sine, mă tem că nu mai are loc şi pentru Dumnezeu), doar simpla auzire a noţiunii "umilinţă" îl face să strâmbe din nas. Lucru care, mai devreme sau mai târziu, îl va sui în liftul care merge jos, la "cazane", nu sus, la "panoramă"."..trist insa atat de adevarat...

O zi binecuvantata impreuna cu Isus si cu Maria !

mmary spunea...

Cristian Lisandru,iti multumesc pentru toate gandurile frumoase, pentru toate urarile de suflet pe care mi le adresezi...trimit si eu catre tine aceleasi ganduri de bine , pe care le trimit pe aripi de lumina divina...

O saptamana frumoasa si binecuvantata iti doresc !

mmary spunea...

Vasy,

"Umilinta inseamna sa te vezi in raport cu Dumnezeu in toata maretia si puterea Lui... si din perspectiva asta tu, om, esti zero, ba chiar mai putin decat zero, si ai mereu nevoie de El." corect, insa as mai adauga ca , dintr-o alta perspectiva, cea a lui Dumnezeu si a privirilor Lui atat de iubitoare ,suntem fiinte atat de pretioase incat L-a trimis pe Unicul si Preiubitul Sau Fiu pentru ca sa Patimeasca , sa moara, sa invie, sa ne redea viata si onoarea de a deveni
"Fii ai lui Dumnezeu"....asa am putea spune ca suntem :"un nimic atat de pretios,un nimic iubit ."

O zi in care sa te simti liber si iubit,o zi in care sa invingi tot ce-ti sta impotriva...

O zi binecuvantata cu pace ,lumina si iubire Vasy !

mmary spunea...

Doamna Elena, ati spus:

"eu personal imi doresc sa fiu mai umila sa pot semana cu Domnul meu, care desi IMPARAT al SLAVEI, era "IMBRACAT IN UMILINTA"...asta imi doresc si eu,sincer...

"Mmary draga mea, ai atins un subiect cam demodat pentru acest secol....nu ti se pare?"

Doamna Elena, probabil ca asa este,insa pentru mine, este unul dintre putinele care conteaza cu adevarat...iar dumneavoastra stiti acest lucru...

Dumnezeu sa va imbrace in toate Harurile pe care le doriti,sa va binecuvanteze cu iubirea ,pacea ,lumina si indurarea Sa !

Va imbratisez si eu cu mult ,mult drag...

mmary spunea...

Mariana, darul tau l-a imbratisat tot sufletul meu,il fredoneaza inima mea ,iar in priviri danseaza cristalele lacrimilor calde ,de recunostinta...

il voi posta azi pe blog(clipul)...

Am mai postat si eu vreo doua melodii cu el,imi place mult...

Inimioara si sufletelul meu iti multumesc frumos si il roaga pe Dumnezeu sa te binecuvanteze cu toate harurile si cu toata iubirea Sa ...

Te imbratisez si vreau ,ca pentru cateva clipe ,inimile noastre unite sa bata in acelasi ritm , sa rosteasca aceeasi melodie:

" Te iubesc Isuse!"

mmary spunea...

Neliniştitu', iti multumesc frumos...

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu frumusete, iubire, intelepciune!

mmary spunea...

Geanina, bine ai revenit draga mea,mi-a fost tare dor de tine...

Dimineata pe la ora 6 te-am visat...

"De Dumnezeu avem nevoie permanent, credinţa ne ajută să depăşim toate momentele grele, ne ajută să trăim frumos, să fim mai buni."...asa e Geanina, fara atingerea Lui minunata cred ca nici macar nu am indrazni sa ne privim in oglinda atat am fi de urati...

O zi binecuvantata cu multa iubire si frumusete, in care sa plutesti pe unde de armonie divina...

Te imbratisez cu drag...imi era dor de tine...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...