Te caut din toata inima...

17 ianuarie 2013

Ingusta cale dulce


Ceea ce ai cerut Tu din totdeauna , Dumnezeul meu, a fost si va fi nespus de greu pentru puterea  firii mele omenesti.

Intelegerea tainei iubirii Tale cu hotare fara margini, cu adancimi fara sfarsit, cu inaltimi fara limita cu felurimi necuprinse de nici un numar -intelegerea acestora, zic - care stari de rapiri divine, urcusuri dureroase si indelungi. 

Sau adancuri in a gandi, pana la care se poate ajunge numai cu preturi nespus de grele.Numai  pe drumurile unor cumplite renuntari sau cerinte.Numai  prin usturatoare arderi si mistuiri interioare.


Nevoiti-va sa urcati pe calea cea stramta- ai zis Tu , Domnul meu, aratandu-mi cu ce fel de moarte si mortificare zilnica trebuie sa-mi port eu pasii mei dupa lumina Ta , ca sa pot lasa urme luminoase.

Omorati madularele voastre - este porunca Ta , care m-a inspaimantat nu pentru sfintenia ei, ci pentru multimea si puterea celor condamnate in mine.

Pentru marea greutate cu care trebuie sa fiu zilnic un ucigas al propriilor mele porniri.Al fiilor propriei mele insusiri carnale.

Cat de crunta este , Doamne, aceasta lupta intre duh si fire, care totdeauna trebuie sa sfarseasca cu o ucidere.Ori aceste madulare isi ucid sufletul cu acre se razboiesc - iubirea , curatia si neprihanirea lui,ori sufletul, intarit prin harul Tau, ajunge sa si le  ucida el pe ele.

Cat de stramta este usa , cat de ingusta este calea si cat de cumplita este lupta care duce la mantuire!De aceea sunt atat de descurajator de putini acei care o afla , care o castiga, care o dovedesc.

Da, este nebanuit de stramta, de ingusta si de grea,dar intotdeauna incap pe ea totusi doi:

Tu , fericit Prieten al fericirii mele - si eu.

Dintre doi din aceeasi nenorocire , totdeauna unul o va putea suporta mai greu decat altul.Fiindca unul poate face orice fel de munca, pe cand altul nu poate face orice.

Unul poate indura orice nedreptate, poate lupta cu orice ispita, poate primi orice veste - pe cand altul  nu poate chiar orice.De aceea dintre doi nenorociti, ajuta-l, Te rog , preaiubitul meu, ami intai pe acela care isi  suporta nenorocirea lui mai greu.

Virtutea poarta un  nume feminin.
Poate ca si de aceea isi indura lupta sa mai greu si isi are calea ei mai anevoioasa.

Pacatul are nume barbatesc, poate si pentru ca este atat de harnic, de puternic si de obraznic.

Toate virtutile lupta greu, fiindca vrajmasul fiecareia este un pacat  trupesc.
Pacatul trupului si trupul pacatului ucid impreuna , una dupa alta, rand pe rand, sfintele virtuti innascute in viata fiecarui om, in lumina fiecarei inimi.

Dar  nasterea din cer le aduce la viata iarasi , pe toate deoadata.



Nimic n-o poate apara pe iubire atat de puternic ca neprihanirea.

Dragostea pazita de neprihanire nu se va usca niciodata, dupa cum nici neprihanirea , incalzita de dragoste , nu va ingheta niciodata.
Dragostea si neprihanirea biruie cel mai usor impreuna.Dar sunt biruite cel mai usor cand sunt despartite.

O, Prietenul si Dumnezeul amandorura, nu mi le lasa  pe una fara cealalta.Pentru ca atunci nu sunt sigur decat de durere.
Si de lacrimi.
Amin.

*****

Din fantana prea departe,
nu-ti stingi focul niciodata
si nici inima nu-ti stamperi
cu-o iubire-ndepartata.
Ci , de vrei sa afli harul
si lumina fericirii,
adu-ti focul la fantana
si du-ti inima iubirii.

*****

sursa : Traian Dorz  "Prietenul tineretii mele"




















Dumnezeu sa va binecuvanteze cu acele Haruri care vor face ca Pacea , Iubirea si Bucuria Sa sa fie asternut,continut  si mangaiere inimilor voastre!

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...