Te caut din toata inima...

22 noiembrie 2010

John Michael Talbot, Trubadurul Domnului

John Michael Talbot s-a născut în 1954 într-o familie metodistă din Oklahoma City şi şi-a început cariera muzicală împreună cu fratele său,
Terry, în trupa Mason Proffit, care a cântat în deschiderea concertelor unor nume mari din rock-ul anilor 70, precum „The Eagles” şi Janis Joplin. 
Şi iată că a venit o clipă în care Talbot a descoperit în sufletul său dorinţa de a-l urma pe Domnul. Totul a început cu vidul interior resimţit după succesul fulminant al unui concert: „Îmi amintesc cum priveam stadionul plin de sticle goale de vin şi de whisky, de accesorii pentru droguri. Deodată, totul mi s-a părut extrem de pustiu, de trist”. Au urmat trei ani de explorare a religiilor, având ca punct terminus alegerea catolicismului şi intrarea, în 1978, în ordinul Franciscanilor Terţiari, însoţită de retragerea într-o sihăstrie construită de el însuşi in pădure şi alegerea unui veşmânt confecţionat din pături vechi de armată. Deşi îşi dorea o viaţă contemplativă, de izolare, a înţeles că şi muzica este şi ea o slujire şi că el la această slujire este chemat.
În 1982, împreună cu alte şase persoane, s-a mutat în Eureka Springs (Arkansas) unde a întemeiat Sihăstria Porţiuncola. „Vândusem totul”, îşi aminteşte, „îmi vândusem casa, maşina, cea mai mare parte din haine, dar nu reuşim să vând cei 25 de acri de teren pe care îi cumpărasem din banii câştigaţi cu trupa. Cu acesta s-a dovedit că Domnul avea un plan”.
Astăzi, comunitatea întemeiată de el – „Fraţii şi surorile carităţii” (recunoscută şi autorizată de Scaunul Apostolic) –numără aproximativ 37 de membri în Arkansas şi peste 500 în lumea întreagă şi reuneşte familii ori celibatari care depun cele 3 voturi de trăi castitatea, sărăcia şi ascultarea conform stării proprii de viaţă. Slujirea comunităţii este clădită pe spiritualitatea franciscană a predicării, a ajutorului acordat celor aflaţi în nevoie, a sărăciei şi a încredinţării în mâinile Providenţei în ceea ce priveşte mijloacele de trai. La nivel global, comunitatea sprijină cauze caritabile desfăşurate de Mercy Corps în zone defavorizate, precum Afganistan şi Africa.   
Muzica lui Talbot a evoluat de la rock la balada meditativă, care îmbină vocea sa de tenor cu acordurile chitarei clasice. Acest trubadur al Domnului, cum îl numeşte presa muzicală, are la activ peste 40 de albume, care s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare, toate încasările fiind donate cauzelor caritabile. În Christianity Today, Michael G. Smith scrie: „Nu mai dăruiesc cărţi, ci discuri ale lui John Michael Talbot. Muzica lui întruchipează o viziune asupra lui Dumnezeu mai bună decât scriitura unor teologi”.
Ca autor de spiritualitate, Talbot a semnat peste 20 de titluri, din care ultimul, „Lumea e mănăstirea mea”, publicat în 2010 propune o inserare a contemplaţiei în viaţa cotidiană a cetăţii:

„Lumea e mănăstirea mea, trupul meu îmi e chilie, iar inima e pustnicul ce sălăşluieşte în ea”.



Dumnezeu sa va binecuvanteze cu toata Iubirea , Pacea si Indurarea Sa!

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...