Te caut din toata inima...

13 aprilie 2010

Pasi spre desavarsire ...

... cu draga mea prietena Sfanta Tereza de Avila...

" Ce este umilinta? Sfanta Tereza spune:
"umilinta este adevarul".
 Aceasta definitie merita o atentie deosebita.
Umilinta face sa patrunda adevarul in spiritul nostru, in inima si actiunea noastra.Cine are smerenia umbla in adevar.
Dumnezeu iubeste extrem de mult aceasta virtute 
pentru ca El este Adevarul Suprem.
In primul rand, smerenia face pe om sa se cunoasca pe sine, sa-si cunoasca starea lui de creatura pacatoasa.Am vazut importanta ce o da sfanta Tereza cunoasterii de sine, care este prima treapta a umilintei.
Cunoasterea mizeriei noastre nu este insa de ajuns.Ingerii revoltati si-au vazut inferioritatea fata de Dumnezeu, dar n-au recunoscut-o.Omul isi cunoaste starea lui, dar trebuie sa o primeasca si sa traiasca conform acestei stari.Este necesara deci umilinta inimii si smerenia faptelor.Atunci va putea omul sa inainteze spre Dumnezeu care este Adevarul insusi.
Sfanta Tereza face o observatie foarte interesanta.Dumnezeu este insusi Adevarul si nu se poate indeparta de la regula Adevarului.Despre oameni insa putem spune cuvintele Psalmistului:
"Tot omul este mincinos" (Ps.115).
De fapt omul are in sine tendinta de a se socoti mai mult decat valoreaza si a fi socotit asa de semenii sai.Cine vrea sa-L urmeze pe Isus, trebuie sa-si invinga aceasta tendinta si sa "umble in adevar",atat  inaintea lui Dumnezeu cat si a oamenilor.

Pentru aceasta trebuie sa nu dorim sa fim considerati mai buni decat suntem si sa lucram in asa fel ca sa dam lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu, oamenilor ceea ce este a lor, si sa luam pentru noi ceea ce ne apartine.
In felul acesta adevarul va triumfa in noi.
Umilinta ne face sa recunoastem ca Dumnezeu este Fiinta Suprema, careia i se cuvine lauda, cinste si marire.In fata Maiestatii divine , vedem ce pretuiesc creaturile si le tratam dupa valoarea lor.In deosebi ne dam seama de ceea ce suntem noi insine.Observam ca tot binele ce-l avem in noi este de la Dumnezeu;personal nu avem decat mizerie si neant.Cine nu cunoaste acest adevar traieste in minciuna.Cine il recunoaste si-l intelege traieste in adevar,devine placut lui Dumnezeu si inainteaza in calea ce duce spre El. Ori smerenia ne face sa recunoastem aceste lucruri, ea este deci adevarul.
Spatiul ne lipseste pentru a da nenumarate texte in care sfanta Tereza ne vorbeste despre smerenie.Sa amintim numai ca:
"atata timp cat traim pe pamant, nimic nu ne este mai necesar decat smerenia".
Alaturi de smerenie am putea aminti ascultarea despre care Sfanta Tereza spune ca este" drumul cel mai scurt si mijlocul cel mai puternic pentru a ajunge la indeplinirea desavarsita a vointei lui Dumnezeu".

Defectele sufletelor evlavioase.
Pentru a face o idee completa despre starea acestor suflete sa privim si dosul medaliei  adica defectele lor.
Sfanta Tereza le descrie cu mult adevar si patrundere.
"Am cunoscut - spune ea - cateva persoane, ba pot spune multe, care au ajuns la aceasta stare.Dupa cat se poate judeca, ele il serveau pe Dumnezeu de mai multi ani cu dreptate si intelepciune...atat in interior cat si la exterior . Cu toate acestea...a fost de ajuns ca Maiestatea Sa sa le incerce in lucruri  de putina importanta , pentru ca sa cada in neliniste si amaraciune". Dumnezeu le trimite incercari, dar ele nu le primesc cu destula supunere si cad in amaraciune.Multe persoane evlavioase" dau mare importanta necazurilor ce le au si ar vrea ca si altii sa faca la fel, isi canonizeaza in gandul lor incercarile ce le au si ar voi ca si altii sa le canonizeze la fel".
Aceste suflete nu sunt destul de dezlipite de creaturi si de mangaierile sensibile.In acelasi timp sunt pline de amor propriu.Sa-si aduca insa aminte ca suferintele si incercarile sunt mostenirea pe care ne-a lasat-o Isus Cristos pe pamant; daca vrem sa fim cu adevarat mostenitorii Sai nu trebuie sa fugim  de aceasta comoara".
Desi fac penitenta, sufletele evlavioase se cam feresc de mortificatie.Dupa cum spune Sfanta Tereza, "ele se  folosesc de penitenta cu multa discretie pentru a nu-si compromite sanatatea ...sa nu va fie teama ca se vor ucide cu penitentele, mintea lor este inca stapana si iubirea nu este destul de puternica pentru a le face sa depaseasca masura bunului simt omenesc". Aceste persoane ar vrea " sa multumeasca si trupul si sufletul, in asa fel ca sa nu piarda odihna de pe pamant si sa se bucure de Dumnezeu".
Pe langa acestea , tin mult la onoarea lor si nu au o intentie destul de curata in lucrarile pe care le fac. Sfanta Tereza ne da un exemplu: 
"Un orator tine o cuvantare cu scopul de a face bine sufletelor.Nefiind insa dezlipit de orice interes omenesc, el doreste in acelasi timp sa placa pentru a-si procura marire si vaza sau chiar,daca predica bine sa ajunga la vreun post de canonic.La fel se intampla si  in alte lucruri savarsite in folosul aproapelui, facute cu intentie buna dar cu o mare grija de a placea oamenilor si de a nu pierde nimic prin ele.Ne este teama de persecutii...lucram cu discretie - pretuita mult de lume -  care acopera atatea imperfectiuni".
Lipsa de iubire fata de aproapele este un alt defect al acestor persoane.Vad repede greselile celorlalti, se necajesc si se scandalizeaza din pricina lor " se mira de orice", deoarece li se pare ca viata lor  ar putea servi tuturor de model.De aceea Sfanta Tereza da urmatorul sfat:
"Sa ne vedem pacatele noastre si nu pe ale aproapelui...nu avem nici un motiv de a voi indata ca toti sa urmeze aceeasi cale ca noi si de a ne apuca sa-i invatam caile spirituale cand poate nici noi nu stim in ce constau".
Cu un cuvant , persoanele evlavioase sunt pline de bunavointa, dar lasa sa se strecoare in viata lor multe pacate usoare si imperfectiuni.Cu toate acestea, ele sunt iubite de Dumnezeu care cunoaste mizeria omeneasca mai bine decat ne putem noi inchipui.Multe suflete isi dau seama de defectele lor, fac eforturi de a se indrepta fara a reusi totdeauna.Acest fapt, le tine in umilinta care este sentimentul cel mai necesar in raporturile noastre cu Dumnezeu ."

sursa : " Treptele vietii spirituale dupa Sfanta Tereza de Avila doctor al Bisericii " scrisa de Pr. Bernard Stef A. A.

Bunul Dumnezeu sa reverse asupra sufletelor voastre acele Haruri prin care fiintele voastre se vor umple de smerenie si iubire pura !

Un comentariu:

silvia spunea...

Draga mea Mmary,iata ca gasesc raspunsul meu mult cautat stiam ca undeva gresesc dar nu stia unde.
Multumesc SFINTA TERESA ca mi-ai descis si ochii si inima mai bine,pentru ca suferintele da au fost pe pamint intodeauna,de ce la uni mai mult si la alti mai putin asta numa Tatal Ceresc stie.
O noapte buna cu Blindul Isus!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...