Te caut din toata inima...

04 ianuarie 2010

Cuvântul vieţii Ianuarie 2010


Voi veţi fi martorii acestor lucruri. 
Luca 24, 48

Din 18 în 25 ianuarie, în multe părţi din lume se celebrează Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, în timp ce în alte părţi, aceasta e celebrată de Rusalii.


Chiara, după cum ne amintim, obişnuia să comenteze versetul biblic ales pentru această ocazie, în Cuvântul vieţii al acelei luni.

Anul acesta, versetul biblic pentru Săptămâna de rugăciune este: “Voi veţi fi martorii acestor lucruri” (Lc 24,48). Drept ajutor pentru a-l trăi propunem acest text al Chiarei ca pe un “apel insistent” adresat nouă, creştinilor, de a mărturisi împreună prezenţa lui Dumnezeu în lume.
“Dumnezeu va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui.”

(Ap 21,3)

Cuvântul lui Dumnezeu ni se adresează direct în această lună. Dacă vrem să facem parte din poporul său, va trebui să-l lăsăm să trăiască printre noi.

Dar cum e posibil şi cum să pregustăm, încă de pe acest pământ, acea bucurie fără de sfârşit care va veni din a-l vedea pe Dumnezeu?

Tocmai acest lucru ni l-a arătat Isus, tocmai acesta este rostul venirii sale : să ne împărtăşească comuniunea sa de iubire cu Tatăl, pentru ca şi noi să o trăim.

Deja de acum, noi creştinii putem trăi acest cuvânt şi-l putem avea pe Dumnezeu printre noi. Prezenţa lui printre noi cere, după cum afirmau Sfinţii Părinţi ai Bisericii, îndeplinirea anumitor condiţii.


Potrivit Sfântului Vasile trebuie să trăim conform voinţei lui Dumnezeu, potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur trebuie să iubim aşa cum Isus ne-a iubit, pentru Teodor Studitul, trebuie să trăim iubirea reciprocă, iar potrivit lui Origene e nevoie de acordul gândurilor şi al sentimentelor pentru a atinge acea înţelegere care "uneşte şi îl conţine pe Fiul lui Dumnezeu"

În învăţătura lui Isus găsim cheia pentru a face astfel, încât Dumnezeu să locuiască printre noi: "Să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum eu v-am iubit ". Iubirea reciprocă este cheia prezenţei lui Dumnezeu. "Dacă ne iubim unii pe alţii, Dumnezeu rămâne în noi " deoarece: "Unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, sunt şi eu acolo în mijlocul lor ", spune Isus.

“Dumnezeu va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui.”

Aşadar, nu e chiar atât de îndepărtată şi de neatins acea zi în care se vor împlini toate promisiunile Vechiului Testament: "Locuinţa mea va fi în mijlocul lor: eu voi fi Dumnezeul lor iar ei vor fi poporul meu“.

Totul se adevereşte deja în Isus care, dincolo de existenţa sa istorică, continuă să fie prezent printre cei care trăiesc conform noii legi a iubirii reciproce, adică în conformitatea cu acea normă ce îi constituie ca popor, ca popor al lui Dumnezeu.

Acest Cuvânt al vieţii este, aşadar, un apel insistent, în mod special pentru noi creştinii, de a mărturisi prin iubire prezenţa lui Dumnezeu. "Prin aceasta vor recunoaşte toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi dragoste unii faţă de alţii". Porunca cea nouă trăită astfel creează premisele pentru ca să se realizeze prezenţa lui Isus printre oameni.

Nu putem face nimic dacă nu este garantată această prezenţă, prezenţă ce dă sens fraternităţii supranaturale pe care Isus a adus-o pe pământ pentru întreaga omenire.

“Dumnezeu va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui.”

Dar ne revine mai ales nouă, creştinilor, chiar dacă aparţinem de diferite comunităţi bisericeşti, să oferim lumii spectacolul unui unic popor alcătuit din toate etniile, rasele şi culturile, din mari şi mici, din bolnavi şi sănătoşi. Un singur popor, despre care să se poată spune, precum despre primii creştini: "Priviţi-i cum se iubesc, sunt gata să-şi dea viaţa unii pentru ceilalţi".


Acesta este "miracolul" pe care îl aşteaptă omenirea, pentru a putea spera încă şi este contribuţia necesară la progresul ecumenic, la drumul spre unitate deplină şi vizibilă a creştinilor. Este un "miracol" la îndemâna noastră, sau mai bine zis, a Aceluia care, locuind printre ai săi uniţi în iubire, poate schimba soarta lumii, ducând întreaga omenire spre unitate.


"Dumnezeu va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui".

Text de: Chiara Lubich, ianuarie 1999.
Cuvântul Vieții este tradus în 96 limbi şi ajunge la milioane de persoane în toată lumea imprimat, sau prin intermediul radioului, TV și internet Pentru mai multe informații: www.focolare.org Varianta electronică tradusă în diverite limbi e publicată pe  www.santuariosancalogero.org


7 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Aşa este, creştinii ar trebuie să fie uniţi. TOŢI, indiferent de separările artificiale care au avut loc de-a lungul istoriei...

Geanina Codita spunea...

Iubirea şi credinţa îşi dau mâna pentru unitate.

Sănătate multă, draga mea dragă.

Te îmbrăţişez cu mare, mare drag.

elena marin-alexe spunea...

Dragostea lui Dumnezeu sa se odihneasca pe inima ta Mary!

ARIPI DE FLUTURE spunea...

in fata lui Dumnezeu toti suntem egali, asa ar trebui sa ne privim si noi

Tafnat_Paeneah spunea...

Să ai o inimă mulţumită astăzi! Tot ce ai vine de la Dumnezeu şi-I aparţine Lui!
Fă parte şi altora de ceea ce ai cu bucurie în inimă!
În raporturile cu alţii poartă-te cu o iubire asemenea lui Hristos!

Miriam spunea...

Împărăţia Lui Dumnezeu trebuie să înceapă de aici! Cum? Având ca Împărat în inima noastră pe Dumnezeul Iubirii...
Dacă iubim, rămânen în El şi El rămâne în noi!

Mary, câteodată nu înţeleg, şi gem de durere, de ce oamenii nu îl acceptă pe Hristos...Că e aşa de minunat, aşa de minunat să trâim în Iubirea Lui!!!

Oare, de ce, Mary, oamenii se mulţumesc cu acele iubiri trecătoare? De ce nu acceptă iubirea ce nu moare? Cred ce e şi vina noastră...Fiecare în raza noastră de acţiune...

Te îmbrăţişez cu mare dor şi drag, sora mea în Hristos! Fii binecuântată de El!

mmary spunea...

Cristian, Geanina,Doamna Elena, Aripi de fluture,Vyky, Mariana, va multumesc tuturor si fiecaruia in parte si il rog pe Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze cu toate harurile Sale...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...