Te caut din toata inima...

14 decembrie 2009

BUCURIA CONŞTIINŢEI CURATE

Lauda omului bun e mărturia conştiinţei sale. De vei avea conştiinţa curată, întotdeauna vei avea parte de bucurie. O conştiinţă curată poate purta sarcini cît de grele, şi mulţumirea şi-o poate păstra, bucuroasă, pînă şi în mijlocul amărăciunilor. 
O conştiinţă încărcată e însă pururi temătoare şi frămîntată. Dacă inima ta nu cunoaşte pricină de mustrare, te vei putea bucura în tihnă şi pace de odihnă. Nu te bucura decît de faptele bune pe care le-ai putut săvîrşi. Cei ce săvîrşesc răul nu gustă niciodată adevărata bucurie şi nici de pacea lăuntrică nu au parte, căci astfel zice Domnul: Nu-i pace pentru cei nelegiuiţi (Is 57, 21). Şi chiar dacă unii ca aceştia ar zice: "sîntem pe pace, nici un rău nu ne poate atinge; cine ar îndrăzni să ne aducă vreo vătămare?" - nu da crezare spuselor lor: mînia lui Dumnezeu va izbucni cum nici nu gîndesc, faptele lor se vor face una cu pămîntul, iar toate cugetările lor vor fi spulberate.
  Nu-i greu pentru cel care iubeşte să se laude cu necazurile sale (Rom 5, 3); astfel de laudă înseamnă laudă în crucea Domnului (Gal 6, 14). Scurtă este lauda dată şi primită de la oameni. Slava lumii acesteia este mereu însoţită pînă la urmă de amărăciune. Slava oamenilor buni stă în conştiinţa lor, nu în gura oamenilor. Bucuria celor drepţi vine de la Dumnezeu şi îşi are temeiul în Dumnezeu, căci se veselesc pentru adevăr. Cel ce doreşte mărirea veşnică şi adevărată se sinchiseşte prea puţin de slava lumii acesteia trecătoare. Iar cel ce umblă după mărirea celor trecătoare şi nu ştie să dispreţuiască deşertăciunea mai greu se va lăsa convins să se apropie cu dragoste de cele cereşti. Mare e liniştea şi pacea domnind în sufletul celui căruia nu-i pasă nici de laude, nici de ocări.
  Puţin îi trebuie ca să mulţumească, şi uşor se resemnează cel cu conştiinţa curată. Nu devine omul cu nimic mai sfînt dacă e copleşit de laude; şi cu nimic nu-l pot înjosi ponegririle şi cuvintele de ocară. Fiecare este ceea ce este; oricîte vorbe s-ar vîntura despre tine, ele nu te vor face nici mai răsărit, nici mai puţin răsărit decît cum eşti de fapt în ochii lui Dumnezeu. Dacă gîndul îţi stă la ceea ce eşti cu adevărat înaintea sufletului tău, nu are cum să-ţi pese de ceea ce zic oamenii despre tine. Omul vede în faţă, Dumnezeu vede în inimă (1 Reg 16, 7). Oamenii urmăresc cu ochiul fapta ce se vede, Dumnezeu, dimpotrivă, cumpăneşte gîndul care nu se vede. A face binele neabătut şi a nu pune prea mare preţ pe sine, acestea sînt semnele unui suflet cu adevărat smerit. A nu tînji după mîngîierea nici unei făpturi e semn de mare puritate şi încredere lăuntrică.
  Neîndoielnic, cel ce nu aşteaptă de la oameni nici un fel de mărturie şi îndreptăţire pentru sine s-a încredinţat cu totul în mîna lui Dumnezeu. Că nu cel ce se laudă pe sine este ales, spune Apostolul Pavel, ci acela pe care Domnul îl laudă (2 Cor 10, 18). A duce împreună cu Dumnezeu o viaţă lăuntrică, a nu fi legat pe din afară de nici o altă iubire, aceasta este starea adevărată a omului trăind în reculegere şi pace. 



din: "Imitaţiunea lui Cristos"
de Thomas de Kempis









10 comentarii:

Lisandru Cristian spunea...

O conştiinţă curată e ca o apă limpede...

Dumitru K. Negoita spunea...

In viteza dar cu mult respect
am frunzarit:"liniste si iubire"
iar noaptea intunecata
de "dragostea dogorita"
de-o inima si un suflet
ca Sf. Ion al Crucii
... m-a purtat in
"Bucuria constiintei curate"
pe unde salasluieste intotdeauna
bucuriile.
Dorindu-va,ca aceste bucurii, sa cuprinda intreaga dv. familie.

Tafnat_Paeneah spunea...

Eu am venit în Numele Tatălui Meu, şi nu Mă primiţi; dacă va veni un altul, în numele lui însuşi, pe acela îl veţi primi.
Cum puteţi crede voi, care umblaţi după slava, pe care v-o daţi unii altora, şi nu căutaţi slava care vine de la singurul Dumnezeu?
Să nu credeţi că vă voi învinui înaintea Tatălui; este cine să vă învinuiască: Moise, în care v-aţi pus nădejdea.
Căci, dacă aţi crede pe Moise, M-aţi crede şi pe Mine, pentru că el a scris despre Mine.
Dar dacă nu credeţi cele scrise de el, cum veţi crede cuvintele Mele?”

"cel ce nu aşteaptă de la oameni nici un fel de mărturie şi îndreptăţire pentru sine s-a încredinţat cu totul în mîna lui Dumnezeu" -am ales acest citat şi am adus argumentele Domnului Isus spuse in evanghelia Ioan 5/43-47 -ferice va fi de tine , cand nu vei aştepta perle frumoase de la oameni ,ci îl vei arăta pe Domnul Isus in ceea ce tu traieşti pentru gloria Lui si pentru a te jertfi pentru cei iubiţi, aşa să te ajute Dumnezeu.
- fii binecuvantată tu şi casa ta cu binecuvântările Cerului si binecuvântările dragostei ce izvorăsc din inimile sfinte ale aleşilor Lui Dumnezeu .cu respect vyky

elena marin-alexe spunea...

Dumnezeu, dimpotrivă, cumpăneşte gîndul care nu se vede. Atat de mult adevar, ascus in doar cateva vorbe.
Am citit cu mare placere si m-am regasit prin comentariul tau.
Fii binecuvantata draga mea draga!

mmary spunea...

Cristian , asa este...iar eu iti doresc ca aceasta apa limpede sa curga mereu prin fiinta ta...

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu toata iubirea si indurarea Sa !

mmary spunea...

Maestre din "Liniste si iubire":

" Liniştite şi sărace, inimile noastre sunt copleşite de Sfântul Duh, sunt umplute de o iubire necondiţionată."..si parcurg drumul printr-o "noapte intunecata" unde:

"In noaptea dulce-lina,
umbland furis , de nimeni vazuta,
o singura lumina
pe cale nestiuta
imi licarea, din inima nascuta."..si plutea prin " Bucuria constiintei curate" unde:
"Lauda omului bun e mărturia conştiinţei sale."..

In aceasta saptamana va doresc ca inima sa va fie luminata de stelele harului care sa o transforme in orizontul fascinant in care Isus se va naste...

Pace , binecuvantari , lumina, bucurii si multa , multa iubire ...iata cateva daruri pretioase pe care il rog pe Bunul Dumnezeu sa vi le daruiasca...

mmary spunea...

Vyky, iti multumesc frumos pentru cristalele de intelepciune cu care ai impodibit azi sufletul meu si iti voi darui si eu cateva nestemate incrustate in versurile urmatoarei poezii , pe care nu cu mult timp in urma am primit-o si eu in dar de la un suflet drag...

DAR din DAR :

CE NU VEDE DUMNEZEU

Să ştii ca Dumnezeu nu vede
O faptă bună când o faci
Şi-apoi vesteşti la toată lumea
Şi trâmbiţezi şi nu mai taci!…

Să ştii că Dumnezeu nu vede
Când tu te rogi la El mereu
Ca să te vadă lumea toată
Căci tu miroşi a fariseu!

Să ştii că Dumnezeu nu vede
Când predici fără să trăieşti
Şi nu îşi va aduce-aminte
De nu te ştie că-mplineşti!

Să ştii că Dumnezeu nu vede
Că faci biserici şi clădeşti,
De nu-ţi faci timp şi pentru suflet
Şi dacă nu te pocăieşti!

Şi-apoi să ştii că nu te vede
Dacă la cină vii certat
De nu te-ai dus întâi la semeni
Să-ţi ceri iertare de păcat…

Şi ce nu vede niciodată
Este păcatul ce l-ai spus
Când te mărturiseşti cu lacrimi
Şi vii înaintea Lui Isus!

De-aceea fii cu-nţelepciune
Şi fii smerit şi blând mereu,
Căci a fi om mare-i minunea
Si-atunci te vede Dumnezeu!

Amin

Poezie de George Petre

In aceasta seara il rog pe Bunul si Induratorul Dumnezeu sa-ti daruiasca pretioasele haruri care sa te transforme in omul pe care Dumnezeu "il vede" si "il place" in fiecare clipa ...:)

Miriam spunea...

,,A duce împreună cu Dumnezeu o viaţă lăuntrică, a nu fi legat pe din afară de nici o altă iubire, aceasta este starea adevărată a omului trăind în reculegere şi pace."

Am avut parte şi de laude, am avut parte şi de critici...Mai demult contau...Acum doar îmi pun întrebări: oare aşa se vede înafară?
Şi cel mai sigur e că Dumnezeu ne cunoaşte inima , El ne ştie cu adevărat...În rest e relativitate...

O noapte de pace îţi doresc, Mary!

mmary spunea...

Draga doamna Elena, fie ca gandul care se va naste acum in inima dumneavoastra sa fie primul pas spre linistea interioara ,singura care va va permite sa-L gustati pe Dumnezeu...

Si e a atat de dulce, atat de suav, incat nu veti mai dorii niciodata sa cunoasteti un alt gust decat acesta :

Gustul Iubirii Divine!

Va imbratisez cu bratele incarcate de binecuvantari !:)

mmary spunea...

O , Mariana, cata intelepciune se revarsa din cuvintele tale, cat e de fericita starea sufletului in care doar Dumnezeu conteaza si cat de nesemnificative par atat laudele cat si criticile in acele momente...

Eu iti doresc sa fii binecuvantata cu toate harurile care te vor mentine in starea de gratie in care :

doar Isus conteaza!

O noapte impreuna cu Isus iti doresc draga mea...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...