Te caut din toata inima...

18 octombrie 2009

Tine aprins darul

Distinsul profesor de la Universitatea Sacro Cuore din Milano, Fr.Olgiati, constata cu durere, ca intr-un timp al organizatiilor, cum este cel de azi, in care intampini pretutindeni tot felul de organizatii: muncitoresti,industriale, cooperative, profesionale , politice, se intampla un fapt cu totul straniu-de cele mai multe ori, cei ce organizeaza viata altora nu sunt in stare sa-si organizeze viata lor proprie.
Intre viata celor mai multi oameni si viata unui animal nu gasesti apropape nici o diferenta; si unul si altul doarme, se scoala , mananca, bea , lucreaza, se odihneste.Viata lor-vorba lui Shakespeare-e asemenea unei istorioare povestite de un idiot.Azi fac un lucru pentru ca asa le vine bine, iar maine vor face ce va da Dumnezeu.Lipsa de logica in viata lor e strigatoare.
Fenomenul dezorganizarii vietii individuale ia insa proportii de-a dreptul inspaimantatoare, cand e vorba de organizarea vietii spirituale.
Pentru cei mai multi dintre noi, viata spirituala e un haos.Traim sub stapanirea unei duble dezorganizari: cea a ideilor-dezorganizare teoretica, si cea a faptelor-dezorganizare practica.

Dezorganizarea teoretica.

Cunostintele noastre religioase,adeseori nu sunt decat niste cataloage de adevaruri religioase, fara nici o legatura organica intre ele.Cunoastem Istoria Sfanta, viata lui Isus, minunile Lui, stim cate feluri de pacate exista, cate feluri de virtuti, stim ca in Dumnezeu sunt trei persoane, dar ce dependenta logica va fi existand intre toate aceste notiuni si ce interes ar avea pentru viata noastra daca in Dumnezeu n-ar fi trei persoane, ci una singura, nu suntem in stare sa percepem.

Dezorganizarea practica.

E urmarea fireasca a dezorganizarii teoretice.Daca cunosti virtutile si nu le practici in vederea imparatiei Cerului, daca cunosti pacatele si nu le eviti, daca il cunosti pe Cristos si nu-L traiesti , daca putinul bine ce-l faci dispare in fata raului imens ce-l savarsesti, mai poate fi vorba de organizare?

Dezorganizarii individuale ii corespunde o dezorganizare sociala a vietii si activitatii religioase.Dezastru ia uneori proportii tragice.

Constatarea parintelui R.Plus, in "Le Christ dans nos Frcres",
e foarte adevarata:
"Nu are importanta daca sarcina e comuna! Lucratorii prefera sa se ignore;fiecare apara cu gelozie partea sa de camp: nu se uita sau se uita cu ochi rautaciosi la vecinul sau".
Observatia se poate aplica tuturor felurilor de lucratori.Dar in mod deosebit, se poate aplica lucratorilor din via Domnului: fie clerici , fie mireni.

Daca am medita cu toata seriozitatea si cu toata sinceritatea la capitolul 12 din Epistola intai catre Corinteni,am fi nevoiti sa cadem in genunchi, in ruga de pocainta, infata trupului lui Hristos si sa plangem; prea suntem separati, ca sa nu spunem dezbinati-chiar si atunci cand suntem marturisitorii aceluias crez si izpravnicii acelorasi Taine.

Se intampla uneori ca cele mai promitatoare initiative se volatilizeaza, si din idei mari ne trezim cu visuri spulberate.Cauzele? Poate ca initiatorul nu gaseste nici incurajatori si nici colaboratori.A inceput singur -e sortit sa mearga singur.Daca e batran, nu e urmat d cei tineri, si invers; daca e de la oras nu e urmat de cei de la sat, si invers;daca e celib nu e urmat pentru ca e celib; daca e casatorit nu e urmat pentru ca e casatorit; daca e din alta dieceza, pentru ca e din alta dieceza, si asa mai departe.Particularismul se ridica la rang de norma.Substantialul dispare.

Se uita prea usor ca prin botez am devenit membrele aceluiasi trup mistic al lui Isus;diverse membre indeplinind diverse functii.De acea , piciorul nu poate spune:"deoarece nu sunt mana , nu sunt din trup",iar urechea nu poate spune:"deoarece nu sunt ochi , nu sunt din trup." etc.

Dar raul cel mai mare e atunci cand initiatorul vrea sa ramana singur initiator si fauritor de lume noua.De o colaborare fecunda ii este frica.Ar putea fi eclipsat.Face, dar el trebuie sa faca totul.Isus si-a ales doisprezece apostoli, si dupa ei multi altii.Era Fiul lui Dumnezeu si , desi putea singur lumea, nu voia;iar cei neputinciosi vor s-o mantuie singuri...E o suprasolicitare trufasa si o autoconsideratie luciferica.

Nu e trist ca fiecare sa se inchida in universul lui, ca intr-o celula de pustnic? N-aude , nu vede.Face ce face singur.Ce face altul nu-l intereseaza. Ori daca i se pare ca altul face mai mult decat el, ce nu ar da numai sa-i vada opera distrusa.Caci mai bine nimic decat sa fie facut de altul.

Pentru multi, cuvintele de mai sus vor putea parea o simpla poezie.Celor ce stiu medita, insa, le vor aparea ca o realitate cruda.Iar realitatii nu i se poate raspunde decat prin realitate.

In fata dublei dezagregari: dezagregarea vietii spirituale individuale, si dezagregarea actiunii spirituale colective , Evanghelia eterna opune cheagul supranatural al unei stranse organizari in Hristos.
Individul e alter Christus - alt Hristos, pe care e dator sa-l copie in viata sa de toate zilele, facand din viata lui Hristos viata sa, si din aspiratiile lui Hristos aspiratiile sale.Dar viata lui Hristos e cea mai organica viata posibila.

Societatea devine trupul mistic al lui Hristos.Semenii nostri devin membrele aceluias trup.Iar un
membru e dator sa colaboreze spre binele intregului organism.
Viata organizata a crestinului are un rationament vital : Eu sunt un alt Hristos.
Semenii mei sunt , de asemenea, alti Hristosi, actuali sau posibili.
Deci , impreuna formam Hristosul intreg, mistic, pentru a Carui crestere si dezvoltare in noi si in altii suntem chemati sa colaboram in armonioasa lucrare."

Nicolae Pura , "Tine aprins darul"-meditatii

articol preluat din revista " Viata Crestina" Cluj

18 comentarii:

mihai cel mic spunea...

Buna dimineata in Cristos ! :)

Ia uite ce zambete iti daruiesc :) :) :)

Are mare dreptate cel care a scris articolul !
apropo ... adresa o ai !

Pace si Bine!.. ca sa fiu in ton cu articolul..de la oras ! :):):)

mmary spunea...

mihai cel mic,ia uite cate zambete iti daruiesc eu :) :) :)...:) :) :)...

Buna dimineata in Cristos! coplesit de razele Inimii Lui :)

"Se vorbise intr-o zi inaintea Sfintei Tereza a Pruncului Isus despre puterea ce o au unii oameni de a magnetiza si de a pune stapanire astfel asupra facultatilor unei persoane.
"Ah! apunea ea apoi, cum as vrea sa fiu si eu magnetizata de Domnul nostru Isus Cristos! Cu cata placere I-as incredinta vointa mea."Patrunzatoare vorba!Ea arata bine credinta traita si toata puterea ce o are intr-o smerita existenta pe care o lumineaza si o patrunde cu iubire."(fragment din cartea "Spre Regele Iubirii", ai aceasta carte?)

Ei vezi, asta iti doresc eu azi,sa fi magnetizat de Isus si sa traiesti in aceeasi iubire ca Micuta Tereza !

O zi impreuna cu El pe care s-o petreci in pace si bine , bucurie , lumina , puritate si iubire cu familia ta!

Lisandru Cristian spunea...

Un articol extrem de bine scris...

mmary spunea...

Cristian, sunt de aceeasi parere cu tine...

O zi frumoasa si binecuvantata pentru voi!:)

Geanina Codita spunea...

pLECĂM LA DRUM CU GÂNDURI MINUNATE DUPĂ ACEST DAR CER NI L-AI OFERIT CU TOATĂ DRAGOSTEA.


MULȚUMIRI DIN SUFLET, DRAGA MEA DRAGĂ.

SĂ AI O ZI DIVINĂ AȘA CUM ESTE ȘI A NOASTRĂ DUPĂ FIECARE TRECERE PE AICI!

Jack T spunea...

Hallo Mary,


Foarte interesantä Thema ai postat.

Viata Omului are douä feţe: omul are o viaţă privată şi este, de asemenea, parte dintr-o societate, o naţiune şi un mediu social. Cu toate acestea par să fie separate unele de altele, la prima vedere, este natura umană să încerce să integreze diferite aspecte ale vieţii, precum şi de a crea un joc ansamblu armonios. Această încercare de a combina cele două aspecte ale vieţii împreună, astfel încât acestea să nu pot concura, ci se completează se reflectă
Tot asa Nivelul de Organizare asa ridicat in Societate se transferä pe Individum da aicai se intimplä ceva paradox.
individum reactioneazä conträr de la Asteptärile Societätii. de ce ?
Oamenii de Stiintä sint de pärere ca asta est un fel de Refugiu din Ordinea care impune Societatea. Individum rebelazä inconstient.
Phenomenul acesta se intimplä numai unde este Sozial pressarea Spiritualä prea mare. Adicä Individum este tot timpul persat de Societate sä dea incontinuu Performantä si ii trebui uun fel de Ventil..

Asi scrie mai mult despre Thema , da mie tare greu sä mä exprim...

Cu drag Jacob

elena marin-alexe spunea...

....Eu sunt un alt Hristos.
Semenii mei sunt , de asemenea, alti Hristosi, actuali sau posibili.
Deci , impreuna formam Hristosul intreg, mistic, pentru a Carui crestere si dezvoltare in noi si in altii suntem chemati sa colaboram in armonioasa lucrare."

Da! Doar cu o singura conditie: Sa ramanem in adevarata vita, adica in Hristos caci separati de EL nu putem spune, sau avea pretentia ca facem parte din trupul LUI..
Binecuvantata sa fii draga mea! Multe imbratisari de la Vrancea!

mmary spunea...

Geanina,iti doresc o calatorie binecuvantata, care sa trimita raze de fericire catre fiecare zi din viata voastra...

Si eu va multumesc pentru gandurile bune pe care le lasati de fiecare data aici...

Te imbratisez cu mare drag !:)

mmary spunea...

Jacob, ai facut o radiografie interesanta a omului in societate...din pacate oamenii sunt mult prea absorbiti de grija zilei de maine, de afaceri sau de placeri pentru a avea si o viata spirituala activa...

Iti doresc o zi frumoasa si binecuvantata!

mmary spunea...

Doamna Elena, parerea mea e ca oricum facem parte din trupul Lui mistic, chiar daca il renegam.El a murit pentru fiecare dintre noi, insa daca ne separam de El nu mai putem avea pretentia sa-l intalnim in Paradis...

O zi pe care s-o petreceti impreuna cu Isus va doresc draga mea doamna!

elena marin-alexe spunea...

Sper sa nu te superi pe mine dar Biblia spune altceva, in Ev.Ioan 15 cu vers. 1 - 11. si matei 3:10.Daca acceptam voia Lui si facem voia Lui putem ramane in trupul Sau, dar daca-l renegam, este clar ca nu vom mai face parte din El, pentru-ca El Isus ne -a lasat dreptul de alegere.
Chiar azi am citit aici in Ioan despre :Adevarata vita!
O zi frumoasa si binecuvantata in EL sa ai!

mmary spunea...

Doamna Elena , cum sa ma supar cand spunem acelasi lucru? Chiar asta spuneam si eu, ca toti facem parte din El insa pacatul ne desparte...

Dumnezeu sa va binecuvanteze cu toate darurile Sale...

kis spunea...

Un articol interesant, dar daca nu te superi am doar o obiectie, catre final autorul spunea ceva de,,Hristos mistic,,. Hristos nu este mistic.In crestinism nu exista misticism,pentru ca doar Hristos este CALEA, ADEVARUL SI VIATA.
Iar noi santem crestini adica urmasi ai lui Hristos, si noi credem ca este un singur Hristos si o singura credinta.
Este o tema asa de frumoasa dar spatiul este asa de limitat.
O zi buna!

mmary spunea...

Kis, cred ca te referi la acest pasaj:

"Viata organizata a crestinului are un rationament vital : Eu sunt un alt Hristos.
Semenii mei sunt , de asemenea, alti Hristosi, actuali sau posibili.
Deci , impreuna formam Hristosul intreg, mistic, pentru a Carui crestere si dezvoltare in noi si in altii suntem chemati sa colaboram in armonioasa lucrare."

eu cred ca e vorba despre Trupul Mistic pe care il formam noi crestinii ce devenim "un alt Hristos" imitandu-l...

O zi frumoasa si binecuvantata ! :)

elena marin-alexe spunea...

Te iubesc! Mult!

mmary spunea...

Doamna elena, si eu va iubesc mult !:)

elena marin-alexe spunea...

Spala-mi Doamne gandul
Spala-mi Doamne viata....
Una din cantarile mele preferate, care se canta des in biserica noastra si care ar trebui sa aiba mare impact asupra cugetului nostru.
O zi senina, doar cu El sa ai scumpa mea!

mmary spunea...

Doamna E$lena , si eu o ascult des de cand am descoperit-o...si chiar are impact...chiar imi doresc o viata curata si ganduri pure...

Va imbratisez cu prietenia izvorata din dragostea in Cristos...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...