Te caut din toata inima...

11 septembrie 2009

PURITATEA INIMII ŞI SIMPLITATEA INTENŢIEI

"Două
sînt aripile
care-l înalţă pe om
mai presus de cele pămînteşti:

simplitatea şi puritatea:

simplitate în intenţii şi puritate în dragoste.

Simplitatea îl caută pe Dumnezeu, puritatea îl află şi îl gustă.

Săvîrşirea faptelor bune nu te va putea stînjeni niciodată, dacă înlăuntrul tău vei fi neatîrnat, liber de patimi neorînduite.
Dacă ţinta ultimă a faptelor tale va fi numai şi numai voinţa lui Dumnezeu şi folosul aproapelui, te vei bucura de adevărata libertate a spiritului.
Căci dacă inima ta ar fi dreaptă şi curată, nici o făptură n-ar fi pentru tine altceva decît oglinda curată a vieţii, o carte deschisă, vorbindu-ţi despre sfintele învăţături.
Într-adevăr, nu-i pe lume făptură atît de mică ori neînsemnată care să nu fie, în felul ei, o icoană vie a bunătăţii lui Dumnezeu.
Dacă ai fi bun şi curat la suflet, ai vedea limpede totul şi
ai putea înţelege toate tîlcurile şi tot rostul pe deplin.
Inima curată pătrunde cerul şi iadul.
După cum e sufletul omului, la fel e şi judecata lui despre cele din afară.
Dacă lumea aceasta cunoaşte vreo bucurie, aceasta-i comoara din inima omului curat la suflet. Dacă lumea cunoaşte amărăciune şi strîmtorare, izvorul lor cel mai sigur îl vei găsi în conştiinţa împovărată.
Aşa cum fierul pus în para flăcărilor îşi leapădă rugina şi se face una cu focul, la fel şi omul se încredinţează cu totul lui Dumnezeu
, se dezbracă de orice lîncezeală şi renaşte ca un om nou.
E de ajuns ca cineva să înceapă a se lăsa în voia moleşirii,
ca cea mai neînsemnată strădanie să i se pară lucru nesuferit: sufletul, atunci, începe să umble bucuros după alinările din afară.
În schimb, de îndată ce omul pune bărbăteşte mîna să se înfrîngă pe sine, păşind cu hotărîre pe cărarea ce duce spre Dumnezeu, tot ceea ce mai înainte i se părea povară grea devine lucru fără însemnătate.
BINEFACEREA PURCEDE DIN IUBIRE
Pentru nimic în lume şi de dragul nimănui nu trebuie vreodată săvîrşită o faptă rea;
dar, pentru a fi de folos celui lipsit, se cade uneori să lăsăm de bunăvoie o binefacere începută, preschimbînd-o în acest fel în altă binefacere mai mare.
Fapta bună nu se pierde, ci dimpotrivă, e strămutată atunci în mai bine.
Fără dragoste, luate pe dinafară, faptele, ca atare, rămîn sterpe; în schimb, pînă şi cea mai mică şi neînsemnată faptă, săvîrşită din suflet, cu dragoste, îşi aduce negreşelnic rodul deplin.
Ochiul lui Dumnezeu cumpăneşte într-adevăr mai curînd gîndul din care fapta omului purcede, decît fapta ca atare, privită pe dinafară.
Mult face acela care iubeşte mult.
Mult face acela care face bine ceea ce are de făcut.
Bine face acela care slujeşte cu precădere rosturile semenilor săi mai curînd decît foloasele sale.
Adesea ceea ce pare dragoste nu-i altceva decît imbold trupesc, căci chemările firii, ghimpele voinţei, năzuinţa răsplăţii, plăcerea omului de a se simţi în largul său rar dacă se lasă cu totul ţinute în frîu.
Cel care are în suflet iubirea cea adevărată şi desăvîrşită nu se caută pe sine în nimic, căci nu doreşte din inimă decît un singur lucru: ca în toate să fie proslăvit Dumnezeu singur.
Nu pizmuieşte pe nimeni,de vreme ce nu-şi doreşte plăcerea vreunei bucurii pentru sine;
nici nu s-ar putea simţi bine bucurîndu-se singur, deoarece, mai presus de orice, doreşte să guste plăcerea fericirii în Dumnezeu.
Nu ia nimic de bun din partea vreunei făpturi, ci toate rosturile le vede adunate la Dumnezeu, în al cărui izvor îşi au toate obîrşia şi întru care toţi sfinţii se bucură de rodul desfătării şi al păcii.
O, măcar o scînteie cît de mică de-am avea din focul adevăratei iubiri, am simţi cu siguranţă cît de zadarnice sînt toate bunurile pămîntului. "

Fragmente din cartea "Imitatiunea lui Cristos" de Thomas Kempis



Dumnezeu sa va binecuvanteze cu inimi pure!

14 comentarii:

dielda dana DINU spunea...

Fapta buna intotdeauna este necesara.
SOLIDARITATEA NU ESTE CARITATE, ESTE JUSTITIE.

CAZACU GHEORGHE spunea...

Domnul Sfant sa te binecuvinteze Sora...

mmary spunea...

Dielda Dana DINU, bine ai venit in splendoarea iubirii,ma onoreaza vizita ta...si ai dreptate:

"Fapta buna intotdeauna este necesara."

Dumnezeu sa te binecuvanteze cu harurile Sale!

mmary spunea...

CAZACU GHEORGHE, va multumesc pentru binecuvantare parinte...si il rog si eu pe dumnezeu sa va binecuvanteze cu Toate Harurile Spiritului Sfant !

Pace si Bine!

Cristian spunea...

Cuvintele sunt inutile.În faţa adevărului cuvintele dispar.Cele scrise de tine ar trebui să pătrundă în inima fiecăruia dintre noi.Din păcate, mulţi dintre noi uităm cât de important este să continuăm să fim simplii şi deschişi.Am încredere că lucrurile se vor schimba. O nouă etapă în evoluţia noastră ca fiinţe divine a început.Pupici Marry!:)

mmary spunea...

Cristian,in fata Adevarului, dupa ce dispar cuvintele ,ar trebui sa ramana iubirea noastra pura,insa oare cati dintre noi am invatat sa iubim PUR?Cati dintre noi ne dorim sa fim simpli si deschisi?
Raspunsul ne va intrista cu siguranta...
Insa noua ne ramane speranta, increderea , iubirea si rugaciunea prin care putem incerca sa facem mult bine...
Sincer , chiar imi doresc ca toti sa fim intr-o alta etapa in evolutia noastra ca fiinte divine...

O zi binecuvantata pe care sa o petreci in bratele lui Isus iti doresc Cristian !

Pace si Bine!

compadvice spunea...

Superb mesajul tau Mary!Mi-ai trezit amintiri placute cu cantecul grupului Speranta,pe care-l cantam si eu impreuna cu grupul de tineri de la noi din biserica,sau impreuna si cu alte grupuri de la alte biserici.Iar videoclipul celor doi tineri balerini mi-au implut ochii de lacrimi,gandindu-ma cat de nerecunoscatori suntem de multe ori numai pentru simplul fapt ca suntem sanatosi.Adevarate cuvinte pline de har ne-ai daruit aici,o adevarata comoara pentru suflet!Fii binecuvantata!

mmary spunea...

Compadvice,fragmentul face parte din cartea "Imitatiunea lui Cristos", care ,dupa Biblie, e cartea mea preferata, o citesc, o recitesc si nu ma satur niciodata de ea, mereu ma inalta catre iubirea mea...

Melodia e intr-adevar frumoasa si exprima un adevar pe care daca-l pecetluim in sufletul nostru devenim OAMENI FRUMOSI....

Eu o cant intr-una, chiar si inconstient si stii de ce?

Pentru ca :

Dumnezeu e taria si Iubirea mea!

Cat despre cei doi balerini ce sa mai spun?Noi , cei sanatosi (aparent, caci daca privim lucrurile in profunzime s-ar putea sa ajungem la alta concluzie)ne plangem de atatea ori de lucruri infime,traim tarandu-ne zilele in mocirla comoditatii si a egoismului nostru, pe cand alti oameni,aparent defavorizati de soarta, se pare ca sunt mult mai sanatosi, mai curati, mai buni, si mai ales , mai puternici ...sunt Invingatori...

Azi iti doresc sa fii binecuvantat cu comorile iubirii divine, sa devii si tu o comoara pentru EL !

Pace si Bine!

oraseanul spunea...

ce sa mai spun ?!

O zi buna cu El sora mmary ! adica plina de simplitate, smerenie si .... puritate a inimii !

mmary spunea...

Oraseanule, ce sa mai spui?

Ai spus tot ce conteaza :)

Iti doresc si eu o zi pe care s-o petreci in Inima Lui,in aceeasi simplitate, smerenie si puritate a inimii, precum si in nenumarate "Acte de Iubire" ...

Pace si Bine!

elena marin-alexe spunea...

Superbe cugetari...
Fără dragoste, luate pe dinafară, faptele, ca atare, rămîn sterpe; în schimb, pînă şi cea mai mică şi neînsemnată faptă, săvîrşită din suflet, cu dragoste, îşi aduce negreşelnic rodul deplin.

Ochiul lui Dumnezeu cumpăneşte într-adevăr mai curînd gîndul din care fapta omului purcede, decît fapta ca atare, privită pe dinafară.
Am citit si eu cu mare interes cartea "Urmarea lui Cristos" de Thomas de Kempis.
Felicitari pentru postare!
Iti doresc un sfarsit de saptamana placut si mult binecuvantat!

mmary spunea...

Doamna Elena,

"Ochiul lui Dumnezeu cumpăneşte într-adevăr mai curînd gîndul din care fapta omului purcede, decît fapta ca atare, privită pe dinafară."

frumos spus...

Oare de cate ori fapte care in ochii oamenilor par bune si pline de iubire ,au pornit de la ganduri de slava si marire desarta?si de cate ori fapte care in ochii nostri par banale sau neimporttante , au ascunse in profunzimi acte de smerenie si iubire pura?

Daca Dumnezeu nu ar vedea pana in cele mai ascunse profunzimi ale fiintelor si gandurilor noastre ar fi vai si amar de noi...

O zi in care Isus sa-si picteze iubirea, tandretea si intelepciunea in sufletul dumneavoastra va doresc!

Pace, lumina si iubire !

kis spunea...

Buna Mmary ,in ultima vreme am umblat mult in diferite locuri ,dar sa sti ca cel mai înalt privilegiu care i se poate acorda unui om pe pământ este acela de a fi admis în cercul prietenilor lui Dumnezeu!

mmary spunea...

O ,Kis, ce dor mi-a fost de intelepciunea care se revarsa prin tine...

Ai dreptate, sa ne numaram printre prietenii lui Isus e cel mai mare privilegiu la care putem aspira...

Fie ca in aceasta seara sa simti din nou prietenia lui Isus !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...