Te caut din toata inima...

01 iulie 2009

Strigat de alarma in suflet : "EROISM"


Ieri,prin cartea "Eroism"scrisa de dragul meu Episcop Ioan Suciu ,unul din scriitorii preferati de inima mea,am reusit sa dezlusesc "chemarea la Eroism " pe care Dumnezeu ne-o adreseaza fiecaruia....Am sa va redau fragmente din inceputul acestui "Strigat de alarma" tocmai pentru ca e un sunet pe care trebuie sa-l auzim fiecare :

"As vrea sa prefac toata colbaria de stele in limbi de foc , intregul nisip al marii in guri ce tipa si toate ranile omenesti in buze care glasuiesc,caci vreau sa strig cu iures de clopot furios,sa dau alarma in strafundurile sufletului tau, sa izbesc nervos in peretii de nepasare ,in invelisul de comoditate in care ti-ai invaluit viata tineretii tale: 
IESI DIN SCUTECE SI TE ALINEAZA BARBATESTE CHEMARII TALE DE-A TRAI EROIC! ...
"Pana la venirea lui Isus ,omenirea astepta pe Dumnezeu.De atunci incoace Dumnezeu Ne Asteapta",zice Pr.H.D.Lacordaire.
Vei putea sa-ti inchipui ce inseamna sa dezamagesti pe Dumnezeu care asteapta? Nu dezamagi INVIEREA si VIATA! 
"Putem sa fugim de cel mai autentic destin al nostru, de cea mai asurzitoare chemare,dar cu riscul sigur de a cadea in etajele inferioare ale destinului." 

Tu te definesti printr-o absenta.Si asta e ingrozitor. E ingrozitor sa nu fii unde Dumnezeu vrea si te cauta. Cand Domnul a chemat stelele pe nume , ele au raspuns : "IATA-NE!"... IATA-NE , DOAMNE! ...

Nu se poate da alt raspuns chemarii Lui. Insa tu ce raspunzi chemarii de a te ridica la diapazonul sublimului:" fiti desavarsiti precum Tatal Ceresc desavarsit este." 
"Fiti sfinti, caci Dumnezeu sfant este!"
Pe langa ceea ce ar fi trebuit sa fim, suntem numai pe jumatate treziti.Nu facem uz decat de o mica parte din posibilitatile noastre fizice si morale.Omul traieste mai prost decat ar putea.
El poseda tot felul de comori pe care nu si le cunoaste.
Pacatul cel mare nu este ca ne ridicam fruntea sus,ar trebui s-o ridicam mai sus decat stelele...
Pacatul este ca traim chirciti si respingand nobletea noastra,refuzam totodata sa traim viata autentica.
Pacatul nostru este pacat de lene ,de trandavie ,de orbire ,de tagada,de absenta, de sloi de gheta. 
In viata nu suntem decat exceptional de rar,aceia care trebuie sa fim. Suntem jumatati de oameni,cioburi si tandari ridicole din adevaratul "eu insumi". Nu e nevoie de un suflet mare pentru a face un erou.
E nevoie de un suflet creat de Dumnezeu care sa nu-si dezminta obarsia ;acesta va fi un suflet mare. Fiecare suntem chemati sa devenim IZVOR a carui apa sa poata tasni in viata vesnica .
Izvorul eroismului este intru noi si multi murim de sete dupa sufletul celui care traieste eroic.Sapa-ti in suflet ,ca sa dai de cismeaua aceasta cu vesnicie, cu apa care plamadeste eroii.
"Cerul nu ne-a facut frumosi,ci capabili de-a ne infrumuseta." 

A pus in mana vointei noastre dalta cu care sa putem lucra viata.Infrumusetam viata traind eroic.
Si nu este alta frumusete in afara de aceasta.
E singura frumusete prin care Isus este admirabil ca om ;este singura frumusete in care este imitabil.Tresarim pentru ca eroul exprima ceea ce noi nu am reusim sa dam la lumina din noi insine,
pentru ca ne face sa marturisim : acesta sunt eu,cel din adancul si indepartatul eu, sunt eu ,asa cum Dumnezeu ma vrea.
Acest ecou de simpatie si admiratie care rasuna in noi si ne cutremura cu fiori de nostalgie marturiseste prezenta plasmei eroice in faptura noastra...
Toti avem vocatia de a trai eroic...
Suntem plini de posibilitati de rau si de bine.
Suntem un leagan de lucruri rele si lucruri sublime.
Cutreierati de naprasnice aplecari spre rau, ospatam simultan fete sfinte de eroi...daca lucram staruitor si darz asupra noastra si nu ne este teama de ascensiune intr-o lume care nu aspira decat la coboras si ravnim sa fim prezenti in zona gandirii si a simtirii inalte, sfarsim prin a ne ridica la diapazonul eroismului,a ne sincroniza eternitatiisi a ne face contemporani Pastilor aducatoare de Inviere si Rusaliilor datatoare de Spirit in chip de foc. Si aceasta este profesiunea omului: de a se depasi ,de a urca ,de a savarsi imposibilul.Cu adevarat noi trebuie sa fim mai mult decat suntem.Aceata e chemarea cerului.
"Nimic nu inalta sufletul cat credinta ca esti chemat la lucruri mari."(Aristotel). 
Esti in varsta de aur a vietii. 
Simturile tale sunt treze.Imaginatia e in floare, afectele tale sunt vapai,in tine danseaza sperante mari caci orizonturile nu-ti sunt granita;
mintea prinde curaj ca de lup flamand,iar inima e o duminica de mai,e un rubin intre stelele de argint;viata tremura cu belsug, energica si vioaie, ca undele unei mari tropicale...
Esti o putere ce mijeste.Esti o primejdie ce incearca sa te incununeze....
Esti o flacara si ai un singur drum: sa urci pe culmi,sa palpai spre ceruri. "Nu lasa sublimul sa se coboare in josnicie."(Nietzsche)..
Zacaminte de eroism se gasesc in fiecare suflet.In anumite ore ale istoriei,sub lovituri si imprejurari neasteptate se desteapta in multi eroul.Unii traiesc , altii mor eroic. Se vede ca nu raspundem eroic decat la anumite sunete de clopot...

Il auzi cum rasuna prin vai, prin munti, prin dumbravile sufletului tau ?... Raspunde !"


 Dumnezeu sa va binecuvanteze cu acele haruri de care aveti mai mare nevoie!

4 comentarii:

Mariana spunea...

Te aşteaptă un dar aici http://psalmdedor.blogspot.com/2009/07/dor-de-priviredaruri-pentru-voi.html, pentru minunatul răspuns dat la întrebarea ,,Cât de importantă e ste privirea într-o relaţie?"
Iar mâine, o altă surpriză...,,diamante" :)

Geanina Codita spunea...

"refuzam totodata sa traim viata autentica"
acesta este una din marile mele dureri. Oamenii refuză şi pace.

Pupicii geaninoşi se înclină şi îţi urează o zi sublimă!

mmary spunea...

O zi sublima si tie Geanina...iti doresc sa fii mereu PREZENTA in viata ta...esti unica,irepetabila,frumoasa...si cred ca sensul vietii tale e cel care ar trebui sa fie :IUBIREA...

mmary spunea...

Multumesc Mariana...esti atat de sensibila...o seara frumoasa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...