Te caut din toata inima...

04 mai 2009

Indragostire si iubire...

"Aproape toti confunda iubirea cu indragostirea.

Revistele pentru femei,telenovelele,filmele,literatura,majoritatea oamenilor,cu exceptia catorva autori,preamaresc momentul indragostirii,de parca ar fi esenta adevaratei iubiri.
Si,totusi,ar fi de ajuns bunul simt ca sa intelegem ca experienta indragostirii este foarte diferita de starea permanenta a iubirii.
In civilizatia in care traim,cand orice lucru are o valoare datorita cererii lui pe piata,cand imaginea unui produs conteaza mai mult decat produsul in sine cand mijloacele de comunicare au devenit atat de puternice incat au creat adevarate modele de comportament,iubirea si drumul de evolutie personala,spiritul,au foarte putina importanta ,sunt lipsite de valoare aproape pe tot globul pamantesc.In aceasta societate,indragostirea este traita ca iubire,intrucat ceea ce conteaza este imaginea unui individ si nu maturitatea lui.Mass-media desfasoara o actiune de planificare a gandurilor,a sentimentelor:oricum,toti gandesc la fel,iubesc sau cred ca iubesc la fel.Diversitatea,ceea ce se indeparteaza de model,este traita ca element perturbator,deviant.
Intr-o astfel de societate,in care viata fiecaruia este coplesita de munca,de angajamente,in care sentimentul singuratatii,al abandonului se extinde cu disperare,iar comunicarea intre persoane a disparut aproape complet,sexul este considerat singurul act care da impresia de comunicare,de caldura,de unire intre fiintele umane.

Omul contemporan nu mai stie sa comunice prin cuvinte,nici prin gesturi,iar ceea ce pentru mine este ultima,dar chiar ultima forma de a comunica,si care poate fi folosita doar intr-un context anume-actul sexual-pentru multe persoane devine prima,singura forma de comunicare.

Atractia sexuala fata de partener te face sa crezi ca ai gasit marea iubire;mai mult,este considerata o dovada a intensitatii,a justetei relatiei,cand de fapt,este o dovada a incapacitatii profunde de a comunica in alte moduri.Astfel se confunda indragostirea cu iubirea.

In continuare,voi enumera cateva caracteristici ale celor doua stari,astfel incat cititorul sa poata recunoaste daca propriile lui experiente sunt momente de indragostire sau,dimpotriva,se afla deja pe drumul iubirii.

Indragostirea apartine animalitatii omului,iubirea maturitatii lui.

Pentru a te indragosti nu e nevoie de curaj:e de ajuns sa lasi lucrurile sa mearga de la sine.

Dar eu vorbesc unor oameni care vor sa-si foloseasca mintea si capacitatea lor de a transcede.

Ce diferenta ar mai fi,altfel ,intre noi si animale? 

In indragostire sexul este hotarator,in relatia de iubire este o optiune.

Multe persoane cred ca sunt destepte daca traiesc asa cum traiesc,mai degraba in starea de indragostire decat in cea de iubire,dar se poarta astfel doar pentru ca nu vor sa recunoasca saracia emotiilor lor si incapacitatea lor de a conmunica in alt mod care sa nu fie sexual.

In indragostire realitatea este modificata,alterata,pentru a trai relatia;in iubire,realitatea devine parte integranta din relatia insasi,o face sa creasca si o intareste.

In starea de indragostire figura celuilalt devine obsesie,fara ea viata se termina;in iubire celalalt este mereu prezent,se afla in relatie,intrucat impreuna cu el ai construit un plan,un drum.

Indragostirea nu este un plan.
 Este doar exaltarea clipei,chiar daca dureaza luni sau ani de zile.

Indragostirea ascunde o profunda singuratate lautrica,de vreme ce ne cautam partenerul ca sa ne simtim vii;in iubire interioritatea unuia,independenta ,autonoma fata de celalalt,se uneste print-o alegere cu cea a persoanei iubite,pentru a parcurge drumul impreuna.

Indragostirea este o scanteie luata drept foc;iubirea este o flacara hranita continuu.

In indragostire extazul se produce doar cand esti cu partenerul;in starea de iubire,fericirea este un fundal constant al intregii vieti.

Indragostirea ne iluzioneaza doar ca evoluam,dar,de fapt,este doar o stare de exaltare a simturilor sau a nevrozei;iubirea este ,prin definitie,crestere personala si,
prin urmare,colectiva.
O data ce indragostirea a luat sfarsit,simti un mare gol;un gol care nu poate face altceva decat sa descopere golul care exista deja si care acum a devenit si mai amar.
Iubirea la care ma refer eu nu are in vedere sfarsitul,pentru ca nu a plecat de la un gol! 

Indragostirea se teme de moarte;in starea de iubire mortile sunt mai multe,dar toate sunt anulate daca stii sa le dai sens,semnificatie.

In indragostire este negata limita;in iubire limita este cautata,recunoscuta,acceptata,preamarita.

In indragostire ratiunea este inlaturata;in iubire ea are un rol important.

Indragostirea este ,prin natura ei,exclusiva,nu e universala.

Indragostirea este poezie,iubirea este dar.

Indragostirea domina persoanele care o traiesc;persoanele care se afla pe drumul iubirii isi gestioneaza impreuna iubirea,nu sunt gestionate de ea.

Indragostirea tinde spre fuziune:in general,imaginea partenerului,ochii,chipul lui...sunt reproduse in mod obsesiv.

Iubirea se bazeaza pe alegeri continue.

Indoielile ranesc indragostirea,dar intaresc iubirea.

Indragostirea este alcatuita doar din senzatii;iubirea cuprinde, in plus,si vointa.

De fapt,indragostirea este mai concordanta cu psihologia copilului care,in atotputernicia lui infantila,vrea totul si imediat;

iubirea este pentru persoanele mature care nu se tem de timp,dimpotriva,tin cont de el.

Indragostirea este superficiala,se limiteaza la aparenta;iubirea se hraneste din profunzimea celuilalt.

Iubirea nu poate fi niciodata superficiala.Indragostirea tine de o logica a consumului;iubirea de logica lui de a fi,de logica constiintei.

Indragostirea e ucisa de suferinta,iubirea intelege suferinta.

In indragostire cei doi se anuleaza,in iubire cresc.

Indragostirea e usoara, dar te goleste;iubirea e grea dar te umple.

(Valerio Albisetti-"Iubire")


Dumnezeu sa va binecuvanteze cu Iubirea Sa minunata!

6 comentarii:

ARIPI DE FLUTURE spunea...

interesant ceea ce ai postat, din pacate traim intr-o societate bazata pe consum

elena marin-alexe spunea...

Adevarata iubire, nu-si cauta folosul ei si se daruieste pe sine , pentru-ca isi are radacina pe muntele Golgota.
Ai descris foarte frumos, te felicit! si te astept pe hailaplimbare.

mmary spunea...

Azi am fost la plimbare cu tine,Elena,si m-am regasit pe mine,pe mine impreuna cu tine,pe noi,pasind impreuna,mana in mana,inima langa inima,pe calea cea mai draga sufletului meu,CALEA CRUCII...Dumnezeu straluceste in sufletul tau asa cum strluceste si in al meu...Il rog acum sa te binecuvanteze cu toata splendoarea iubirii Sale...

mmary spunea...

draga mea,tu ai"aripi,aripi de fluture" si poti zbura departe de aceasta "societate bazata pe consum"...poti zbura in acea lume minunata in care iubirea e tot ce conteaza...de fapt zambeste!...ai ajuns deja...aici in "splendoarea iubirii" ,in lumea mea,in lumea care poate fi si a ta...te astept cu drag sa te scalzi in lumina iubirii de fiecare data cand iti vei simti aripile obosite,sufletul frant sau inima ranita...

kis spunea...

este o sensibila diferenta intre indragostire si dragoste ca si cuvinte.indragostire este inceputul dragostei.si daca am ajuns la acest subiect cea mai frumoasa si autentica descriere o face ap.Pavel in 1cor 13:1-13
v13,,acum dar raman aceste trei:credinta nadejdea si DRAGOSTEA , dar cea mai mare dintre ele este DRAGOSTEA,,

mmary spunea...

Ai dreptate kis cea mai mare dintre toate e IUBIREA...iti doresc sa o simti in fiecare celulu a fiintei tale...Iubirea sa te binecuvanteze...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...